Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Završeno natjecanje u disciplini Tehničar za brodostrojarstvo

  Datum objave: 20. rujna 2013.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Trinaestu godinu zaredom održava se Državno natjecanje učenika srednjih škola iz Obrazovnoga sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija u strukovnoj disciplini Tehničar za brodostrojarstvo. Natjecanje realizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ove godine natjecanje je održano u Splitu 25. i 26. travnja 2013. godine, a domaćin je bila Pomorska škola Split.
Natjecanje učenika provodi se prema planu svake godine, i to, u pravilu, za učenike trećih razreda. Na natjecanju sudjeluju učenici iz sedam škola Republike Hrvatske koje obrazuju učenike za stjecanje zanimanja tehničar za brodostrojarstvo: Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik, Srednja škola Petra Šegedina Korčula, Pomorska škola Split, Tehnička škola Šibenik, Pomorska škola Zadar, Srednja škola Mali Lošinj i Pomorska škola Bakar.
U navedenim školama provedena su prethodno prednatjecanja koja su u školama organizirana i provedena puten VETis-a dana 24. siječnja 2013. godine. Prednatjecanja u strukovnoj disciplini Tehničar za brodostrojarstvo su školska natjecanja, a provedena su između svih zainteresiranih učenika trećih razreda. Informacijski sustav VETis koristi se za prijavljivanje učenika na prednatjecanje, provedbu samoga prednatjecanja i prijavljivanje natjecatelja na Državno natjecanje. Kroz VETis se upravlja natjecanjima učenika u strukovnim školama. Prednatjecanja su izlučna za Državno natjecanje, tako da se za to natjecanje mogu prijaviti samo učenici koji su na školskom natjecanju postigli prvo i drugo mjesto.
Ravnatelj Pomorske škole Split gospodin Dragan Pavelin, domaćin natjecanja, tijekom svečanog otvorenja je uputio riječi dobrodošlice učenicima, njihovim mentorima i nazočnim gostima te otvorio natjecanje. Viši stručni savjetnik iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gospodin Damir Zvonar uputio je nazočnima prigodne riječi i pozdrave. 
U dva natjecateljska dana učenici su pokazali svoje vještine iz izradbe cijevnih spojeva uz kontrolu nepropusnosti, mjerenja istrošenosti košuljica , teorijskoga znanja te rada na strojarskome simulatoru, gdje su upućivali i sinkronizirali diesel generatore i obavljali prebacivanje tekućine uz pomoć brodskih crpki.
Natjecanje se provodi u tri dijela: teorijski dio natjecanja – test znanja iz strukovnih sadržaja, praktični dio – rad na strojarskome simulatoru i praktični dio – radioničke vježbe u radionici.
Susret mentora učenika i ostalih nastavnika strojarske skupine predmeta korisno je organiziran kroz sastanak Međužupanijskoga stručnog aktiva u zanimanju tehničar za brodostrojarstvo, kojemu je voditelj prof. Mato Bilić iz Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik. Na sastanku se, nakon izvješća voditelja, raspravljalo o izmjenama Nastavnoga plana i programa u zanimanju tehničar za brodostrojarstvo. Prof. Jere Bilan je vrlo stručno i zanimljivo obradio stručnu temu: Prezentacijske vještine u nastavi struke.  
Nakon provedenoga Državnoga natjecanja učenika u disciplini Tehničar za brodostrojarstvo uručene su medalje, priznanja, pohvalnice i zahvalnice.
Zlatnu medalju i prvo mjesto osvojio je učenik Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Marko Plenković, a srebrnu Marin Braica, također iz Dubrovnika. Mentor učenicima je prof. Mato Bilić. Brončanu medalju osvojio je učenik Tehničke škole Šibenik Darko Tabula. Mentor učeniku je prof. Ivan Henjak. Iskrene čestitke pobjednicima!
Pohvale zaslužuju i ostali natjecatelji zbog postignutih rezultata i uzornoga vladanja za odvijanja natjecanja. Mentori su uložili golem trud pri pripremi učenika, radili su u povjerenstvima na natjecanju, a već godinama nesebično promoviraju pomorska zanimanja. Pohvalnice učenicima i Zahvalnice mentorima uručio je na kraju natjecanja viši stručni savjetnik iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gospodin Damir Zvonar.
Susret učenika protekao je u ugodnom druženju i razmjeni iskustava. Stečena su nova trajna prijateljstva. 
Riječi zahvale treba uputiti ravnatelju i svim djelatnicima Pomorske škole iz Splita na ugodnom i nezaboravnom boravku u njihovoj školi i gradu.

Fotografije s natjecanja možete pogledati ovdje.