Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

DAN HRVATSKE KNJIGE U GODINI ČITANJA

  Datum objave: 22. travnja 2021.

DAN HRVATSKE KNJIGE U GODINI ČITANJA

 

Na današnji Dan hrvatske knjige (22. travnja) simbolično se okupljamo oko Judite, kapitalnog nacionalnog teksta kojeg je Marko Marulić završio, kako je zapisao „na dvadeset i dva dni miseca aprila, u Splitu gradu“ 1501. godine. Titulu oca hrvatske književnosti Marulić je zaslužio nadahnut biblijskom pričom „u versih harvacki složenu“ o hrabrosti i domoljublju Judite kako bi svoj narod ohrabrio i motivirao u otporu tadašnjem neprijatelju.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Vizualne materijale možete preuzeti ovdje.