Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

DAN HRVATSKE KNJIGE U GODINI ČITANJA

  Datum objave: 22. travnja 2021.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

DAN HRVATSKE KNJIGE U GODINI ČITANJA

 

Na današnji Dan hrvatske knjige (22. travnja) simbolično se okupljamo oko Judite, kapitalnog nacionalnog teksta kojeg je Marko Marulić završio, kako je zapisao „na dvadeset i dva dni miseca aprila, u Splitu gradu“ 1501. godine. Titulu oca hrvatske književnosti Marulić je zaslužio nadahnut biblijskom pričom „u versih harvacki složenu“ o hrabrosti i domoljublju Judite kako bi svoj narod ohrabrio i motivirao u otporu tadašnjem neprijatelju.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Vizualne materijale možete preuzeti ovdje.