Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

“ReferNet” je mreža partnerskih institucija Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja (Cedefop) (https://www.cedefop.europa.eu/ ) koja od 2002. godine pruža informacije o nacionalnim sustavima i politikama strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u zemljama članicama Europske unije (EU), Islandu i Norveškoj. Cedefop je europska agencija koja promiče razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u EU te provodi analize sustava, trendova i politika u strukovnom obrazovanju za ključne dionike i donosioce odluka na europskoj razini.

Nacionalni partneri ReferNet mreže su ključne organizacije u sustavima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u zemljama koje predstavljaju. ReferNet pruža Cedefop-u detaljne informacije i analize za bolje tumačenje zakonskog okvira i institucija, odnosno za praćenje razvoja i trendova u strukovnom obrazovanju pojedine zemlje. ReferNet također provodi dubinske analize o napretku svake zemlje u dostizanju zajedničkih ciljeva politika strukovnog obrazovanja u Europi. Također, ReferNet izrađuje tematske analize pojedinih područja nacionalnih sustava strukovnog obrazovanja poput, primjerice, odnosa s tržištem rada, strukovnih nastavnika, učenja temeljenog na radu, naukovanja, mobilnosti, i sl.

Kao nacionalni partner ReferNet mreže, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) od 2014. godine pruža Cedefop-u informacije o hrvatskom sustavu i politikama strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te podiže vidljivost strukovnog obrazovanja u zemlji i inozemstvu. ASOO trenutno djeluje kao nacionalni partner ReferNet mreže na temelju Okvirnog partnerskog sporazuma s Cedefop-om za razdoblje 2024. do 2027.

Više informacija o aktivnostima i izdanjima ReferNet mreže u Hrvatskoj dostupno je na mrežnoj stranici https://www.refernet.hr.