Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih

  Datum objave: 3. travnja 2020.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu

Prelazak na nastavu na daljinu u obrazovnom sustavu za sve, od osnovnih i srednjih škola do visokoga obrazovanja, u Republici Hrvatskoj dogodio se gotovo preko noći (Odluka Vlade o obustavi nastave od petka 13. ožujka 2020., koja se primijenila od ponedjeljka 16. ožujka 2020. u cijelom sustavu).
S ciljem daljnjeg osiguravanja provedbe nastave i vrednovanja polaznika upućujemo vas na najnoviji dokument Ministarstva znanosti i obrazovanja Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu, a koji je objavljen na službenim strancima Ministarstva i možete ga pronaći na ovoj poveznici:https://mzo.gov.hr/vijesti/upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-tijekom-nastave-na-daljinu/3654

Molimo vas da dokument detaljno i s pažnjom proučite te postupate u skladu s uputama, preporukama te osiguravanju načela povjerenja i transparentnosti, a sve u cilju zaštite polaznika, ustanova za obrazovanje odraslih i našeg cjelokupnog sustava obrazovanja odraslih. Dokument će vam sigurno biti u od pomoći kao smjernica u daljnjem postupanju.

Uzimajući u obzir specifičnosti obrazovanja odraslih te naznačenu uputu o implementaciji supstituta od strane ASOO-a, a u svrhu lakšeg daljnjeg rada i osiguravanja gore navedenih pretpostavki i olakšavanja daljnjeg rada, šaljemo sljedeće preporuke:

  1. S obzirom da ustanove za obrazovanje odraslih nisu vezane kalendarski za početak i kraj školske godine, a u nadi da ovo ograničenje izvođenja nastave neće još dugo trajati, preporuka Agencije je da ustanove nastave s provedbom online nastave, a da vrednovanje odgodite do kada možete. Na ovaj način bi se smanjio stres polaznicima, a ustanove bi imale prigodu pripremiti sustav vrednovanja u skladu s uputom.
  2. Provjera praktičnih vještina u programima se može provesti, ako je to nužno, u skladu s uputama iz dokumenta.
  3. Završnu provjeru znanja i vještina moguće je napraviti online kod programa koji su takve prirode i gdje postoji način dokazivanja provedenog vrednovanja.
  4. U slučaju da ustanova odluči provoditi vrednovanje u skladu s uputama iz dokumenta Ministarstva, dužna je osigurati dokazivost provedenog vrednovanja te slijediti dostavljeni dokument.
  5. Upućujemo vas da Agenciji dostavite izvješće o provedenom vrednovanju na progimis@asoo.hr najkasnije tri dana nakon provedbe. Izvješće treba sadržavati:
5.1. Naziv ustanove
5.2.  Popis vrednovanih polaznika
5.3. Članove povjerenstva
5.4. Korištenu metodu vrednovanja i način praćenja vrednovanja i dokazivanja provedenog vrednovanja
5.5. Vrednovane teme/sadržaje/predmete
Vrednovane polaznike obvezno unijeti u AZUP.

Nadamo se da će vam navedeno pomoći u daljnjem radu te vas još jednom molimo za strpljenje i razumijevanje, a mi ćemo i dalje činiti sve što je moguće kako bismo sustavu obrazovanja odraslih omogućili kvalitetan status uslijed nedaća koje su nas sve zadesile.

Obavijestit ćemo vas o svim daljnjim uputama vezanim uz ovu temu, kao i druge teme u vezi virtualne nastave, a vas molimo da redovito pratite internetske stranice Agencije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Na kraju još jednom svima želimo puno zdravlja i sreće.