Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih

  Datum objave: 3. travnja 2020.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu

Prelazak na nastavu na daljinu u obrazovnom sustavu za sve, od osnovnih i srednjih škola do visokoga obrazovanja, u Republici Hrvatskoj dogodio se gotovo preko noći (Odluka Vlade o obustavi nastave od petka 13. ožujka 2020., koja se primijenila od ponedjeljka 16. ožujka 2020. u cijelom sustavu).
S ciljem daljnjeg osiguravanja provedbe nastave i vrednovanja polaznika upućujemo vas na najnoviji dokument Ministarstva znanosti i obrazovanja Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu, a koji je objavljen na službenim strancima Ministarstva i možete ga pronaći na ovoj poveznici:https://mzo.gov.hr/vijesti/upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-tijekom-nastave-na-daljinu/3654

Molimo vas da dokument detaljno i s pažnjom proučite te postupate u skladu s uputama, preporukama te osiguravanju načela povjerenja i transparentnosti, a sve u cilju zaštite polaznika, ustanova za obrazovanje odraslih i našeg cjelokupnog sustava obrazovanja odraslih. Dokument će vam sigurno biti u od pomoći kao smjernica u daljnjem postupanju.

Uzimajući u obzir specifičnosti obrazovanja odraslih te naznačenu uputu o implementaciji supstituta od strane ASOO-a, a u svrhu lakšeg daljnjeg rada i osiguravanja gore navedenih pretpostavki i olakšavanja daljnjeg rada, šaljemo sljedeće preporuke:

  1. S obzirom da ustanove za obrazovanje odraslih nisu vezane kalendarski za početak i kraj školske godine, a u nadi da ovo ograničenje izvođenja nastave neće još dugo trajati, preporuka Agencije je da ustanove nastave s provedbom online nastave, a da vrednovanje odgodite do kada možete. Na ovaj način bi se smanjio stres polaznicima, a ustanove bi imale prigodu pripremiti sustav vrednovanja u skladu s uputom.
  2. Provjera praktičnih vještina u programima se može provesti, ako je to nužno, u skladu s uputama iz dokumenta.
  3. Završnu provjeru znanja i vještina moguće je napraviti online kod programa koji su takve prirode i gdje postoji način dokazivanja provedenog vrednovanja.
  4. U slučaju da ustanova odluči provoditi vrednovanje u skladu s uputama iz dokumenta Ministarstva, dužna je osigurati dokazivost provedenog vrednovanja te slijediti dostavljeni dokument.
  5. Upućujemo vas da Agenciji dostavite izvješće o provedenom vrednovanju na progimis@asoo.hr najkasnije tri dana nakon provedbe. Izvješće treba sadržavati:
5.1. Naziv ustanove
5.2.  Popis vrednovanih polaznika
5.3. Članove povjerenstva
5.4. Korištenu metodu vrednovanja i način praćenja vrednovanja i dokazivanja provedenog vrednovanja
5.5. Vrednovane teme/sadržaje/predmete
Vrednovane polaznike obvezno unijeti u AZUP.

Nadamo se da će vam navedeno pomoći u daljnjem radu te vas još jednom molimo za strpljenje i razumijevanje, a mi ćemo i dalje činiti sve što je moguće kako bismo sustavu obrazovanja odraslih omogućili kvalitetan status uslijed nedaća koje su nas sve zadesile.

Obavijestit ćemo vas o svim daljnjim uputama vezanim uz ovu temu, kao i druge teme u vezi virtualne nastave, a vas molimo da redovito pratite internetske stranice Agencije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Na kraju još jednom svima želimo puno zdravlja i sreće.