Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održan X. Međunarodni andragoški simpozij

  Datum objave: 1. lipnja 2022.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Održan X. Međunarodni andragoški simpozij

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ove je godine od 25. do 27. svibnja 2022. godine organizirala X. Međunarodni andragoški simpozij u Termama Tuhelj. Simpozij je organiziran u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, Element 2: Jačanje kompetencija obrazovnog osoblja u ustanovama za obrazovanje odraslih. Jubilarni X. Međunarodni Andragoški Simpozij okupio je 230 sudionika.

Ovogodišnji simpozij, kao i svi prethodni, bio je usmjeren na aktualne teme vezane uz obrazovanje odraslih. Istaknuti stručnjaci za obrazovanje odraslih na međunarodnoj i nacionalnoj razini informirali su sudionike simpozija o novostima u području obrazovanja odraslih, prenijeli im svoja iskustva iz prakse i tako omogućili da steknu nova andragoška znanja i vještine s ciljem daljnjeg unaprjeđenja sustava obrazovanja odraslih.

Glavna tema simpozija bila je Planiranje i programiranje u obrazovanju odraslih. Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčića, sudionicima simpozija obratila se Ivana Pilko, načelnica sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koja je službeno otvorila ovogodišnji simpozij. Nakon toga, održana su plenarna izlaganja Gordane Bošković, dipl. andragoginje i samostalne savjetnice za obrazovanje odraslih iz JU Centra za stručno obrazovanje Crna Gora te EPALE koordinatorice za Crnu Goru na temu Inovativno planiranje u osnovnom obrazovanju odraslih uz pomoć Erasmus projekata. Sudionici simpozija također su imali  priliku čuti plenarna izlaganja Balasza Nemetha, izv. prof. cjeloživotnoga učenja sa Fakulteta za obrazovanje odraslih Sveučilišta u Pečuhu, te člana Izvršnoga odbora EAEA i EPALE ambasadora. Prof. Balasz govorio je o Poziciji obrazovanja odraslih unutar aktualnih EU politika i mikrokvalifikacija u EU. Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Peterfaj, Majda Jelenčić i Dražan Dodig predstavili su Praktičnu provedbu vaučera u obrazovanju odraslih, dok je Davorka Schmidt, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavila novitete u Zakonu o obrazovanju odraslih.

S ciljem povećanja kvalitete, planiranja i izrade programa obrazovanja odraslih u skladu s novom metodologijom u području obrazovanja odraslih, tijekom Simpozija organizirane su radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina i donositelja odluka za provedbu postupaka izrade  standarda kvalifikacija u sustavu obrazovanja odraslih. Tema održanih radionica bila je Izrada standarda kvalifikacija za potrebe obrazovanja odraslih i planiranje i programiranje u obrazovanju odraslih, a radionice su vodile djelatnice Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih: Kristina Miklaužić Černicki i Irena Kos Kukec; Danijela Pustahija Musulin i Mateja Mandić; Silvana Kotlar Dadić i Vedrana Šimunić Rod te Dragana Štrkalj i Heidi Cipriš Madunić.

Zaključke Simpozija i najavu budućih aktivnosti predstavili su ravnatelj Agencije, Mile Živčić, i pomoćnik ravnatelja za razvoj obrazovanja odraslih, Mario Vučić, koji su naglasak stavili na tri ključne aktivnosti u budućem razdoblju: izradu inovativnih programa obrazovanja odraslih, zatim daljnji razvoj uspostave sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju odraslih te snažnu promociju obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima na sudjelovanju i zajedničkoj suradnji!

 

Prezentacije održanih plenarnih izlaganja možete preuzeti ovdje:

Balázs Németh-Pozicija obrazovanja odraslih unutar aktualnih EU politika i mikrokvalifikacija u EU

Gordana Bošković-Inovativno planiranje u osnovnom obrazovanju odraslih uz pomoć Erasmus projekata

HZZ – Praktična provedba vaučera u obrazovanju odraslih

MZO – Davorka Schmidt-Zakon o obrazovanju odraslih MAS

MAS_vijesti iz Agencije

 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.