Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Natjecanja učenika strukovnih škola

U Republici Hrvatskoj Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih svake godine na državnoj razini provodi natjecanja i smotre učeničkih radova čiji je cilj promicanje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, podizanje njegova ugleda te jačanje njegove privlačnosti.

Glavni su zadaci natjecanja učenika prezentacija učeničkih znanja, vještina i sposobnosti, poticanje i motiviranje učenika na predstavljanje vlastitih znanja, vještina i sposobnosti, prezentacija zanimanja, profesionalno usmjeravanje učenika te predstavljanje praktičnih vještina koje su učenici usvojili tijekom obrazovanja poslodavcima.

Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja 2016. – 2020. u okviru prioriteta 3. Promicanje izvrsnosti, privlačnosti i uključivosti strukovnog obrazovanja, pod ciljem 3.1. jačanje izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja uključena je i Mjera 3.1. Promocija vještina učenika strukovnih programa, modernizacija i promicanje strukovnog obrazovanja i vještina, koja je predvidjela uvođenje novog modela natjecanja.

U skladu s time, kroz ESF projekt “Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre” razvijen je cjelokupni koncept novih i unaprijeđenih natjecanja i smotri.

Strukovna natjecanja prepoznata su na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja.

Novi model državnih natjecanja i smotri učenika strukovnih škola provodi se pod imenom Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia, a u skladu modernim trendovima tzv. „skills“ pokreta kojim se, pod tim nazivom, promiče strukovno obrazovanje, razvoj karijere, važnost vještina,
međunarodna suradnja te sama natjecanja mladih. Time se osigurava vidljivost hrvatskih natjecanja učenika strukovnih škola na međunarodnoj razini.

2019. godine, po prvi puta, prema novom modelu održalo se Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. na Zagrebačkom velesajmu. Bilo je to najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe predstavljajući vrhunac reforme strukovnih natjecanja u Republici Hrvatskoj. Oko 300 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina u kojima su prezentirali stručne kompetencije te demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. U prostoru od 15.000 m2 tijekom dva dana natjecanja uz jaku medijsku kampanju i praćenje, natjecanje je posjetilo više od 12.000 posjetitelja uključujući učenike i nastavnike iz više od 100 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati fotografije s WorldSkills Croatia 2019. natjecanja: fotogalerija

Film o WorldSkills Croatia 2019. natjecanju : duža verzija | kraća verzija

OSNOVNE ŠKOLE – Jedna od glavnih svrha novog modela natjecanja jest poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Natjecanje prate brojne aktivnosti poput „Isprobaj svoju vještinu“, gdje učenici mogu isprobati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke i sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikoga broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.

NASTAVNICI I RAVNATELJI STRUKOVNIH ŠKOLA – Za strukovne škole, ravnatelje i nastavnike sudjelovanje u novom modelu natjecanja prilika je za umrežavanje, razmjenu iskustava, stručno usavršavanje, povezivanje s tvrtkama te drugim dionicima.

POSLODAVCI/PARTNERI – Budući da su brojne tvrtke i gospodarski subjekti podržali novi način natjecanja te su mnogi iskazali želju bližeg povezivanja i suradnje sa strukovnim školama kao i pronalazak zaposlenika i nakon samog natjecanja, ovakav atraktivan pristup organizacije natjecanja dokaz je da novi  model ispunjava svoju svrhu – promocija i podizanje vidljivosti strukovnog obrazovanja.

Više informacija možete pronaći putem slijedeće poveznice: www.worldskillscroatia.hr

DOKUMENTI

Novi model natjecanja

  pdf   (1,48 MB)

ESF Modernizacija ASOO
PIKASO