Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre

Projekt “Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre” sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Vrijednost ovog projekta iznosi ukupno 40.919.987,84 HRK, od čega se 85% sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz nacionalnih sredstava.

Projekt se financira u okviru Poziva Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih za dostavu prijedloga operacije koja će se financirati kao izravna dodjela sredstava u okviru Prioritetne osi 3 – „Obrazovanje i cjeloživotno učenje“, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.“, koji je objavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Strukovna natjecanja prepoznata su na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja. Projekt “Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre” odgovorit će na uočene izazove u sustavu strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, poput niske društvene percepcije kvalitete i relevantnosti strukovnih programa, te ujedno osigurati financijsku podršku za potrebnu modernizaciju modela nacionalnih strukovnih učeničkih natjecanja, povećano sudjelovanje hrvatskih predstavnika na međunarodnim natjecanjima vještina, te podizanje ugleda strukovnog obrazovanja kroz sustavnu stratešku promociju putem natjecanja.

Cilj projekta je promocija važnosti učeničkih kompetencija i strukovnih zanimanja kroz unapređenje postojećeg sustava strukovnih natjecanja i jačanje kompetencija djelatnika škola i učenika kroz sudjelovanje u moderniziranom sustavu natjecanja i smotri na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Projekt je započeo 2017. godine, a provedba će trajati ukupno 5 godina (60 mjeseci).

Tijekom tri godine provedbe projekta ostvareni su sljedeći rezultati:

 • Provedeno je Istraživanje strukovnih škola, nastavnika, ravnatelja i učenika o postojećem modelu smotri radova i natjecanja učenika na uzorku od 58 učenika, 500 nastavnika i 120 ravnatelja srednjih strukovnih škola u RH
 • Formirana je Stručna radna skupina za analizu postojećega modela strukovnih natjecanja i smotri i izradu novog modela natjecanja i smotri. Izrađena su dva dokumenta – Analiza postojećeg modela strukovnih natjecanja i smotri te Novi model natjecanja učenika strukovnih škola.
 • formirane su 44 radne skupine za izradu dokumenata tehničkih opisa i modela zadataka disciplina strukovnih natjecanja u Republici Hrvatskoj. Izrađeni su, objavljeni i implementirani dokumenti Tehnički opis i Model zadatka za 44 discipline
 • Osigurano je kontinuirano sudjelovanje predstavnika Agencije u radu međunarodnih asocijacija WorldSkills International i WorldSkills Europe.
 • pružena je podrška sudjelovanju Tima Hrvatska na:
  • europskom natjecanju EuroSkills u Budimpešti 2018. godine s ukupno 13 natjecatelja i 11 eksperata u 11 disciplina. U disciplini Hotelska recepcija osvojena je nagrada Medallion of Excellence, dok je za timsku disciplinu Modni dizajn i tehnologija osvojena nagrada Best of Nation.
  • svjetskom natjecanju u WorldSkills Kazan 2019 s ukupno 9 natjecatelja i 10 eksperata u 10 disciplina. U disciplini Hotelska recepcija osvojene su nagrade Medallion of Excellence i Best of Nation, dok je u disciplini Administracija mrežnih sustava osvojena nagrada Medallion of Excellence.
 • Provedena je medijska kampanja „Vještine su svuda oko nas”,
 • Izrađena je mrežna stranica worldskillscroatia.hr
 • Prema novom modelu natjecanja, po prvi puta, u ožujku 2019. godine organizirano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. u ukupno 44 strukovne discipline u 13 obrazovnih sektora te 3 smotre učeničkih radova na Zagrebačkom velesajmu. Sudjelovalo je 568 učenika uz pratnju 436 mentora. U organizaciji i provedbi natjecanja angažirano je 220 članova prosudbenih povjerenstava. 34 strukovne škole bile su domaćini disciplina i smotri natjecanja, dok je ukupan sudjelovalo 260 škola. Agencija je osigurala partnerstva s 24 gospodarska subjekta. U prostoru od 15.000 m2 tijekom dva dana natjecanja uz jaku medijsku kampanju i praćenje (35 medijska predstavnika), natjecanje je posjetilo više od 12.000 posjetitelja uključujući učenike i nastavnike iz više od 100 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. U sklopu Državnog natjecanja WorldSkills Croatia 2019. organizirana je dodjela nagrada „Faust Vrančić“ koju je primilo 67 učenika.
 • Pokrenuti su ključni poslovi za organizaciju sljedećeg Državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia, a koji uključuju: poziv prema svim strukovnim školama za iskaz interesa za sudjelovanjem njihovih učenika u natjecanjima, modifikaciju postojećih dokumenata Tehnički opis i Model zadatka za 38 disciplina od strane odabranih članova prosudbenih povjerenstava, formirano je 6 radnih skupina koje su izradile dokumente Tehnički opis i Model zadatka za 6 novih alternacijskih disciplina, informativne sastanke s predstavnicima osnivača strukovnih škola u RH, povezivanje i suradnju s predstavnicima gospodarskih subjekata.

2020. i 2021. godina predstavljaju godine ključnih aktivnosti i izazova za finalizaciju razvojne faze projekta. Kroz ovo razdoblje planirano je dovršenje niza projektnih aktivnosti koji uključuju:

 • Izradu i primjenu novog informacijskog sustava za natjecanja – WSC SINAS sustav (Središnji informacijski natjecateljski sustav)
 • Osigurati kontinuitet pripreme i organizacije Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia
 • Medijsku kampanju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kroz natjecanja i smotre
 • Sastanke s predstavnicima osnivača strukovnih škola u RH
 • Nastavak povezivanja i suradnje s predstavnicima gospodarskih subjekata
 • Nabavu prostora, smještaja, prehrane, promotivnih materijala i prijevoza svih sudionika Natjecanja i smotri
 • Pripremu, organizaciju i sudjelovanje na europskom i svjetskom natjecanju (ES Graz i WS Šangaj)

Mrežna stranica projekta nalazi se na https://www.worldskillscroatia.hr

2019.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati fotografije s WorldSkills Croatia 2019. natjecanja: fotogalerija

Film o WorldSkills Croatia 2019. natjecanju : duža verzija | kraća verzija

2021.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati fotografije s WorldSkills Croatia 2021. natjecanja: fotogalerija

Film o WorldSkills Croatia 2021. natjecanju : kraća verzija