Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

EUROPEAN VOCATIONAL SKILLS WEEK 2022 – Obrtnik ‘što da ne

  Datum objave: 24. svibnja 2022.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

EUROPEAN VOCATIONAL SKILLS WEEK 2022 – Obrtnik ‘što da ne

 

Poznata je činjenica da obrtništvo u Hrvatskoj ima dugu i značajnu tradiciju. Činjenica je i da u današnje vrijeme mnogim obrtima prijeti izumiranje i da su potrebni značajni napori da se to spriječi. Potaknuti aktualnom situacijom u Hrvatskoj, članovi studentske udruge „Debatni klub Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“ prepoznali su važnost ove problematike te su pokrenuli novi projekt pod nazivom „Obrtnik ‘što da ne“.

Intencija projekta je podizanje svijesti o važnosti deficitarnih strukovnih zanimanja te zainteresirati što više osnovnoškolaca za nastavak školovanja upravo u tom segmentu. Na taj bi se način istovremeno ostvarila višestruka korist; opstojnost tih zanimanja kojima prijeti izumiranje i usmjeravanje učenika u obrazovanje u područjima u kojima je, zbog njihove deficitarnosti, bitno lakše zapošljavanje. Projekt se provodi obavljanjem intervjua s ravnateljima i profesorima srednjih škola koje nude obrazovne programe deficitarnih zanimanja te obrtnicima iz tih područja. U projektu sudjeluju tri zagrebačke srednje strukovne škole: Škola za modu i dizajn, Elektrostrojarska obrtnička škola te Prehrambeno- tehnološka škola. Nakon objave posljednjeg intervjua, održana je panel rasprava 17. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu sa predstavnicima Ekonomskog fakulteta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske obrtničke komore i zagrebačke srednje strukovne škole, koji su dublje ušli u problematiku deficitarnih zanimanja i mogućnosti poboljšanja koja bi doprinijela većoj zainteresiranosti mladih da se pri odabiru zanimanja opredijele upravo za njih. Također su analizirani podaci dobiveni istraživanjem stavova i razmišljanja učenika koji se trenutno školuju za ova vrlo tražena zanimanja.

Na osmišljavanje i provedbu projekta „Obrtnik ‘što da ne“ potaknuli su ih i napori Ministarstva znanosti i obrazovanja koje kontinuirano radi na unaprjeđenju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pogotovo u deficitarnim zanimanjima, usmjeravajući se na kvalitetu i učinkovitost te povezivanje s tržištem rada koje će njegovim sudionicima omogućiti stjecanje odgovarajućih kompetencija za osobni i profesionalni razvoj.

Izuzetno važnim smatraju pri tome i angažiranje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb, HUP-a, Udruženja obrtnika grada Zagreba te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Sinergijom napora svih sudionika može se ostvariti inovativna, privlačna i relevantna ekonomska dimenzija strukovnog obrazovanja koja će osigurati njegovu afirmaciju u novom moderniziranom obliku istovremeno čuvajući i tradiciju na kojoj ono počiva. To je važno kako bi učenici prepoznali strukovno obrazovanje u deficitarnim zanimanjima kao privlačnu opciju koja im jamči i određenu sigurnost. Značajnu ulogu pri tome svakako imaju ravnatelji strukovnih škola i visokokvalificirani nastavnici o čijoj inovativnosti značajno ovisi i interes budućih polaznika. Neizostavna je i uloga renomiranih obrtnika koji svojim znanjem i iskustvom mogu usmjeriti mlade kolege i pridonijeti privlačnosti ovih zanimanja. Članovi Debatnog kluba nadaju se da su i oni, kao mladi ekonomisti, ovim projektom potaknuli barem nekolicinu mladih da se upitaju: Obrtnik, ‘što da ne?

Dosadašnji intervjui dostupni su na sljedećim linkovima:

  1. Škola za modu i dizajn i krojačica (gđa. Dragica Petrović): https://www.youtube.com/watch?v=optZz9wXhow
  2. Elektrostrojarska obrtnička škola i elektroinstalater (g. Stanko Lončar): https://www.youtube.com/watch?v=kuzmO0YMYEA&t=3s
  3. Elektrostrojarska obrtnička škola i autolimar (g. Danko Frljak): https://www.youtube.com/watch?v=V3ZEvSgze6s&t=1s
  4. Prehrambeno-tehnološka škola i pekar (g. Miroslav Trajković) https://www.youtube.com/watch?v=TgvlrWwUJWg&t=16s