Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Cedefopov ReferNet Partnership Forum po prvi puta u Hrvatskoj

  Datum objave: 21. svibnja 2024.

Cedefopov ReferNet Partnership Forum po prvi puta u Hrvatskoj

 

Natjecanja učenika podižu vidljivost strukovnog obrazovanja

Podizanje vidljivosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO) bila je ključna tema Partnerskog foruma ReferNet mreže koji je u Zagrebu 13. – 14. svibnja 2024. godine okupio ključne institucije u strukovnom obrazovanju diljem Europe pod okriljem Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja (Cedefop).

Tijekom državnog natjecanja učenika u strukovnom obrazovanju WorldSkills Croatia, Partnerski forum ReferNet mreže zajednički su organizirali Cedefop i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), kao nacionalni partner ReferNet mreže, uz sudjelovanje predstavnika ReferNet mreže iz država članica EU-a, Islanda i Norveške kako bi raspravljali o ključnim procesima u strukovnom obrazovanju u Europi.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na Partnerskom forumu predstavili su hrvatski sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, uz naglasak na ključne procese poput reforme strukovnih kurikuluma i uvođenja mikrokvalifikacija i vaučera u sustav obrazovanja odraslih, što je potaknulo značajan interes međunarodnih sudionika.

Doprinos natjecanja strukovnom obrazovanju

Partneri ReferNet mreže iz Njemačke, Austrije, Portugala, Poljske i Slovenije također su prestavili iskustva svojih zemalja u organizaciji i sudjelovanju u strukovnim natjecanjima. Prezentacije sudionika ukazale su na iznimni značaj nacionalnih i međunarodnih strukovnih natjecanja za podizanje vidljivosti i promicanje izvrsnosti strukovnog obrazovanja te poticanje učenika i isticanje važnosti strukovnih vještina. Istaknuto je da strukovna natjecanja ujedno potiču ulaganje i uključivanje poslodavaca u razvoj vještina te podižu zapošljivost učenika sa završenim strukovnim obrazovanjem. Paralelno održavanje dvaju događanja time je omogućilo partnerima ReferNet mreže uvid u ključne pretpostavke za promicanje izvrsnosti u strukovnim vještinama.

Okupivši više od 350 mentora i 400 natjecatelja u 42 natjecateljske discipline, državno natjecanje u strukovnom obrazovanju WorldSkills Croatia 2024. godine po peti puta je predstavilo vještine i nadarenost učenika strukovnih škola kao i raznolikost strukovnih zanimanja od zidarstva, pekarstva i frizerstva do CNC i CAD/CAM tehnologija i robotike.