Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Započela ključna faza reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

  Datum objave: 25. siječnja 2022.

Započela ključna faza reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

 

24. i 25. siječnja u Zagrebu su se održali prvi sastanci radnih skupina za izradu kurikuluma. Ove aktivnosti dio su ESF projekta Modernizacija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, čiji korisnik je Agencija, a financira se u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”.

Radne skupine, njih 63, formirano je na temelju javnog poziva Agencije te ih sačinjava 234 članova i koordinatora iz redova ravnatelja i nastavnika strukovnih škola.

Osim na pedagoškim načelima i relevantnim znanstvenim spoznajama, Nacionalnom okvirnom kurikulumu i Nacionalnom kurikulumu za strukovno obrazovanje polazišta za izradu kurikulumskih dokumenata u strukovnom obrazovanju utemeljena su i na rezultatima analize stanja i potreba u gospodarstvu, kretanja u svijetu rada, sektorskim i drugim nacionalnim i svjetskim strategijama. Cilj ovih analiza identificirati je prioritetna zanimanja za koja je nužno razviti kurikulumske dokumente.

Do sada je u okviru navedenog projekta, a sukladno smjernicama Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, razvijeno 108 standarda zanimanja. Podloga za njihov razvoj bilo je više od 1400 Anketa o standardu zanimanja, a koje su provedene u više od 750 gospodarskih subjekata. U sljedećem koraku pristupljeno je izradi 137 standarda kvalifikacija.