Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Započela ključna faza reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

  Datum objave: 25. siječnja 2022.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Započela ključna faza reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

 

24. i 25. siječnja u Zagrebu su se održali prvi sastanci radnih skupina za izradu kurikuluma. Ove aktivnosti dio su ESF projekta Modernizacija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, čiji korisnik je Agencija, a financira se u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”.

Radne skupine, njih 63, formirano je na temelju javnog poziva Agencije te ih sačinjava 234 članova i koordinatora iz redova ravnatelja i nastavnika strukovnih škola.

Osim na pedagoškim načelima i relevantnim znanstvenim spoznajama, Nacionalnom okvirnom kurikulumu i Nacionalnom kurikulumu za strukovno obrazovanje polazišta za izradu kurikulumskih dokumenata u strukovnom obrazovanju utemeljena su i na rezultatima analize stanja i potreba u gospodarstvu, kretanja u svijetu rada, sektorskim i drugim nacionalnim i svjetskim strategijama. Cilj ovih analiza identificirati je prioritetna zanimanja za koja je nužno razviti kurikulumske dokumente.

Do sada je u okviru navedenog projekta, a sukladno smjernicama Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, razvijeno 108 standarda zanimanja. Podloga za njihov razvoj bilo je više od 1400 Anketa o standardu zanimanja, a koje su provedene u više od 750 gospodarskih subjekata. U sljedećem koraku pristupljeno je izradi 137 standarda kvalifikacija.