Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

SELFIE za učenje temeljeno na radu (UTR)

  Datum objave: 10. veljače 2021.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

SELFIE za učenje temeljeno na radu (UTR)

 

SELFIE je alat za samovrjednovanje namijenjen školama za procjenu njihove digitalne spremnosti. SELFIE je pokrenut u listopadu 2018. godine kao dio Akcijskog plana za digitalno obrazovanje. Postoji na više od 35 jezika, a dosad ga je koristilo oko 770 000 korisnika (nastavnici, stručni suradnici i učenici) u preko 7000 škola u 56 zemalja. Alat SELFIE može podržati škole u korištenju digitalnih tehnologija za učinkovito učenje i poučavanje. Uključivanje je besplatno, a sudjelovanje dobrovoljno.

Kriza uzrokovana virusom Covid-19 utjecala je na ogroman pomak u korištenju digitalnih tehnologija za rad i učenje na daljinu, uključujući i strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Kriza je također ukazala na poteškoće u provedbi učenja temeljenog na radu u tvrtkama, što je dodatno istaknulo važnost jačanja dijaloga između strukovnih nastavnika i mentora u tvrtkama putem digitalnih alata.

Početkom 2020. godine, studija provedivosti prilagodbe SELFIE alata na učenje temeljeno na radu (UTR) u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju zaključila je da postoji potreba za primjenom SELFIE alata i na učenje temeljeno na radu (UTR) kako bi se povezale škole i tvrtke unutar strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i zajednički raspravile kako najbolje uvrstiti digitalnu tehnologiju u proces obrazovanja i osposobljavanja. Zbog toga SELFIE za učenje temeljeno na radu ne samo da okuplja tri perspektive (stručni suradnici, strukovni nastavnici i učenici), već kao četvrtu perspektivu dodaje i pogled mentora u tvrtkama.

 

Probna faza SELFIE alata za učenje temeljeno na radu

 

U jesen 2020. godine devet je zemalja uspješno provelo probnu fazu proširenja SELFIE alata na učenje temeljeno na radu, uključujući i naukovanja, kojima su obuhvatili velik broj dionika (35.000 sudionika iz oko 150 strukovnih škola i 300 tvrtki).  Europski forum tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (EFVET) i Zajednički istraživački centar (JRC) organizirali su ih u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj, uz probnu provedbu u Rumunjskoj kojim je upravljao JRC. U suradnji s Europskom zakladom za osposobljavanje (ETF), četiri zemlje koje nisu članice EU također su uključene u probnu fazu: Gruzija, Crna Gora, Srbija i Turska.

Preporuka Vijeća EU-a o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 24. studenoga 2020. naglasila je važnost razvijanja modernog i digitalnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, ističući, na primjer:

  • Kvalitativna i učinkovita digitalizacija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u školskom i radnom okruženju može se promovirati korištenjem europskih okvira kompetencija i alata za samovrjednovanje (poput SELFIE alata za učenje temeljeno na radu).
  • Istražit će se mogućnost provedbe ankete za strukovne škole za države članice EU-27 kako bi se podržala baza dokaza o spremnosti, kvaliteti i učinkovitosti strukovnih škola u kontekstu digitalizacije.

Cjelovit pregled rezultata probne provedbe bit će dostupan krajem siječnja 2021. Nakon manjih izmjena, očekuje se da će SELFIE za učenje temeljeno na radu biti u funkciji za potpuno uvođenje oko sredine 2021. godine.

 

Za više informacija posjetite sljedeće poveznice: