Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

SELFIE za učenje temeljeno na radu (UTR)

  Datum objave: 10. veljače 2021.

SELFIE za učenje temeljeno na radu (UTR)

 

SELFIE je alat za samovrjednovanje namijenjen školama za procjenu njihove digitalne spremnosti. SELFIE je pokrenut u listopadu 2018. godine kao dio Akcijskog plana za digitalno obrazovanje. Postoji na više od 35 jezika, a dosad ga je koristilo oko 770 000 korisnika (nastavnici, stručni suradnici i učenici) u preko 7000 škola u 56 zemalja. Alat SELFIE može podržati škole u korištenju digitalnih tehnologija za učinkovito učenje i poučavanje. Uključivanje je besplatno, a sudjelovanje dobrovoljno.

Kriza uzrokovana virusom Covid-19 utjecala je na ogroman pomak u korištenju digitalnih tehnologija za rad i učenje na daljinu, uključujući i strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Kriza je također ukazala na poteškoće u provedbi učenja temeljenog na radu u tvrtkama, što je dodatno istaknulo važnost jačanja dijaloga između strukovnih nastavnika i mentora u tvrtkama putem digitalnih alata.

Početkom 2020. godine, studija provedivosti prilagodbe SELFIE alata na učenje temeljeno na radu (UTR) u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju zaključila je da postoji potreba za primjenom SELFIE alata i na učenje temeljeno na radu (UTR) kako bi se povezale škole i tvrtke unutar strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i zajednički raspravile kako najbolje uvrstiti digitalnu tehnologiju u proces obrazovanja i osposobljavanja. Zbog toga SELFIE za učenje temeljeno na radu ne samo da okuplja tri perspektive (stručni suradnici, strukovni nastavnici i učenici), već kao četvrtu perspektivu dodaje i pogled mentora u tvrtkama.

 

Probna faza SELFIE alata za učenje temeljeno na radu

 

U jesen 2020. godine devet je zemalja uspješno provelo probnu fazu proširenja SELFIE alata na učenje temeljeno na radu, uključujući i naukovanja, kojima su obuhvatili velik broj dionika (35.000 sudionika iz oko 150 strukovnih škola i 300 tvrtki).  Europski forum tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (EFVET) i Zajednički istraživački centar (JRC) organizirali su ih u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj, uz probnu provedbu u Rumunjskoj kojim je upravljao JRC. U suradnji s Europskom zakladom za osposobljavanje (ETF), četiri zemlje koje nisu članice EU također su uključene u probnu fazu: Gruzija, Crna Gora, Srbija i Turska.

Preporuka Vijeća EU-a o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 24. studenoga 2020. naglasila je važnost razvijanja modernog i digitalnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, ističući, na primjer:

  • Kvalitativna i učinkovita digitalizacija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u školskom i radnom okruženju može se promovirati korištenjem europskih okvira kompetencija i alata za samovrjednovanje (poput SELFIE alata za učenje temeljeno na radu).
  • Istražit će se mogućnost provedbe ankete za strukovne škole za države članice EU-27 kako bi se podržala baza dokaza o spremnosti, kvaliteti i učinkovitosti strukovnih škola u kontekstu digitalizacije.

Cjelovit pregled rezultata probne provedbe bit će dostupan krajem siječnja 2021. Nakon manjih izmjena, očekuje se da će SELFIE za učenje temeljeno na radu biti u funkciji za potpuno uvođenje oko sredine 2021. godine.

 

Za više informacija posjetite sljedeće poveznice: