Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Erasmus+ za 2021: Hrvatskoj na raspolaganju više od 28 milijuna eura

  Datum objave: 25. ožujka 2021.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Erasmus+ za 2021: Hrvatskoj na raspolaganju više od 28 milijuna eura

 

Europska komisija 25. ožujka 2021. usvojila je prvi godišnji program rada programa Erasmus+ za razdoblje od 2021. do 2027. godine. S proračunom od 26,2 milijarde eura (u usporedbi s 14,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020.), nadopunjenog s oko 2,2 milijarde eura iz vanjskih instrumenata Europske unije, novi i unaprijeđeni program financirat će mobilnost u svrhu učenja i projekte međunarodne suradnje za 10 milijuna Europljana svih dobnih skupina, različitih mogućnosti i podrijetla.

Za Republiku Hrvatsku za 2021. g. proračun iznosi više od 28 milijuna eura.

Novi Erasmus+ nastojat će biti još inkluzivniji, podržati zelenu i digitalnu tranziciju i pružati podršku većoj otpornosti sustava obrazovanja i osposobljavanja u slučaju pandemije.

Novi program Erasmus+ nudi mogućnosti za razdoblja studiranja u inozemstvu, stručnu praksu, naukovanje i razmjenu osoblja u svim područjima obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta. Namijenjen je učenicima, studentima, polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih, mladima, osobama koje rade s mladima i sportskim trenerima.

Osim mobilnosti, za koju je predviđeno 70 % proračuna, novi program ulaže i u međunarodne projekte. To može biti suradnja visokih učilišta (npr. inicijativa Europska sveučilišta), škola,  nastavnog osoblja (npr. Erasmusove Akademije za stručno usavršavanje učitelja u okviru programa Erasmus+), centara za obrazovanje odraslih, organizacija za mlade i sportskih organizacija, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (npr. Centri strukovne izvrsnosti) i drugih aktera u području obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta.

Više pojedinosti o programu možete pronaći na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU, koja je jedino tijelo u Republici Hrvatskoj akreditirano za provedbu programa Erasmus+. Za više detalja proučite Vodič kroz program, a rokove doznajte u Pozivu na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2021. godinu. Prijavni obrasci i ostala tehnička dokumentacija potrebna za postupak prijave bit će objavljeni na internetskim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije.