Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Erasmus+ za 2021: Hrvatskoj na raspolaganju više od 28 milijuna eura

  Datum objave: 25. ožujka 2021.

Erasmus+ za 2021: Hrvatskoj na raspolaganju više od 28 milijuna eura

 

Europska komisija 25. ožujka 2021. usvojila je prvi godišnji program rada programa Erasmus+ za razdoblje od 2021. do 2027. godine. S proračunom od 26,2 milijarde eura (u usporedbi s 14,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020.), nadopunjenog s oko 2,2 milijarde eura iz vanjskih instrumenata Europske unije, novi i unaprijeđeni program financirat će mobilnost u svrhu učenja i projekte međunarodne suradnje za 10 milijuna Europljana svih dobnih skupina, različitih mogućnosti i podrijetla.

Za Republiku Hrvatsku za 2021. g. proračun iznosi više od 28 milijuna eura.

Novi Erasmus+ nastojat će biti još inkluzivniji, podržati zelenu i digitalnu tranziciju i pružati podršku većoj otpornosti sustava obrazovanja i osposobljavanja u slučaju pandemije.

Novi program Erasmus+ nudi mogućnosti za razdoblja studiranja u inozemstvu, stručnu praksu, naukovanje i razmjenu osoblja u svim područjima obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta. Namijenjen je učenicima, studentima, polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih, mladima, osobama koje rade s mladima i sportskim trenerima.

Osim mobilnosti, za koju je predviđeno 70 % proračuna, novi program ulaže i u međunarodne projekte. To može biti suradnja visokih učilišta (npr. inicijativa Europska sveučilišta), škola,  nastavnog osoblja (npr. Erasmusove Akademije za stručno usavršavanje učitelja u okviru programa Erasmus+), centara za obrazovanje odraslih, organizacija za mlade i sportskih organizacija, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (npr. Centri strukovne izvrsnosti) i drugih aktera u području obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta.

Više pojedinosti o programu možete pronaći na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU, koja je jedino tijelo u Republici Hrvatskoj akreditirano za provedbu programa Erasmus+. Za više detalja proučite Vodič kroz program, a rokove doznajte u Pozivu na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2021. godinu. Prijavni obrasci i ostala tehnička dokumentacija potrebna za postupak prijave bit će objavljeni na internetskim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije.