Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

„Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“

  Datum objave: 8. travnja 2024.

„Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“

 

Ministarstvo poljoprivrede, kao tijelo nadležno za uspostavu politike sprječavanja nastajanja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj, provodi aktivnosti iz novoga Plana sprječavanja nastajanja otpada od hrane RH za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih bila je uključena u njegovu izradu te je suradnik u provedbi aktivnosti vezanih za strukovno obrazovanje.

Ministarstvo poljoprivrede četvrtu godinu zaredom organizira izložbu učeničkih radova pod nazivom „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ te je objavljen Javni poziv osnovnim i srednjim školama za sudjelovanjem u izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“.

Izložba učeničkih radova na temu otpada od hrane se organizira u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane i s ciljem podizanja svijesti javnosti o problematici otpada od hrane, a održat će se 1. listopada 2024. godine u ulaznom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u trajanju od 10:00 do 20:00 sati. Izložba je besplatna za sve posjetitelje.

Ideja izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ je da u sedam tematskih sekcija, koje zajedno čine jednu cjelinu, učenici odabranih osnovnih i srednjih škola kroz svoje praktične i kreativne radove pridonesu podizanju svijest o problemu bacanja hrane te pruže potrošačima jednostavne savjete kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, u restoranu i prilikom kupovine.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pozivamo sve strukovne srednje škole u Republici Hrvatskoj da se prijave na Javni poziv i sudjeluju kao izlagači na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ te budu aktivni sudionici aktivnosti koja doprinosi ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, a to znači prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog lanca proizvodnje i opskrbe hranom.

Detaljne informacije kao i tekst javnog poziva možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede na poveznici u nastavku: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/javni-poziv-osnovnim-i-srednjim-skolama-za-sudjelovanjem-na-izlozbi-hrana-nije-otpad-i-ja-mogu-utjecati/6787

Prijave se dostavljaju isključivo u pisanom obliku, propisno ovjerene od osobe koja zastupa školu (potpis i pečat) u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom podnositelja prijave napisanom na poleđini, na adresu:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane

S naznakom: Izložba: „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati! – prijava na Javni poziv”

Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagrebu

(prijave podnesene u tiskanome obliku s poštanskim Žigom nakon 26. travnja 2024. godine neće se razmatrati).