Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održan XI. Međunarodni andragoški simpozij

  Datum objave: 2. ožujka 2023.

Održan XI. Međunarodni andragoški simpozij

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ove je godine od 22. do 24. veljače organizirala XI. Međunarodni andragoški simpozij u Hotelu Le Méridien Lav, Podstrana, Split.

Simpozij je organiziran u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, Element 2: Jačanje kompetencija obrazovnog osoblja u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Ovogodišnji simpozij, kao i svi prethodni, bio je usmjeren na aktualne teme vezane uz obrazovanje odraslih. Istaknuti stručnjaci za obrazovanje odraslih na međunarodnoj i nacionalnoj razini informirali su sudionike simpozija o novostima u području obrazovanja odraslih, prenijeli im svoja iskustva iz prakse i tako omogućili da steknu nova andragoška znanja i vještine s ciljem daljnjeg unaprjeđenja sustava obrazovanja odraslih.

Teme ovogodišnjeg Simpozija bile su:

  • Vanjsko vrednovanje ustanova za obrazovanje odraslih kao jedan od važnih elemenata sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih
  • Primjena novih pravilnika u obrazovanju odraslih
  • Izrada standarda kvalifikacija

Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčića, sudionicima simpozija obratila se Ivana Pilko Čunčić, načelnica sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koja je službeno otvorila ovogodišnji simpozij. Nakon toga, održana su plenarna izlaganja Philippea Ristorda, direktora Francuskog pedagoškog i resursnog centra koji radi u Udruzi MFRUnion Nationale des Maisons Familiales Rurales (Nacionalnoj zajednici seoskih obiteljskih kuća) u Francuskoj na temu Model obrazovanja odraslih u ruralnim sredinama – primjer iz Francuske. Sudionici simpozija također su imali priliku čuti plenarna izlaganja Ivane Pilko Čunčić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je govorila o primjeni novih pravilnika iz područja obrazovanja odraslih. Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin održala je izlaganje na temu Uspostava sustava kvalitete iz perspektive ustanove za obrazovanje odraslih. Djelatnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ognjen Piljek Žiljak i Antonija Merdžan govorili su o Vanjskom vrednovanju u obrazovanju odraslih te su Mario Vučić i Dragica Kovčalija održali izlaganje na temu Primjena pravilnika o standardima i normativima za izvođenje programa obrazovanja odraslih.

Tijekom posljednjeg dana Simpozija sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i steći nova znanja u radionicama izrade standarda kvalifikacija i skupova ishoda učenja kao podloge za izradu programa obrazovanja odraslih, a radionice su vodili djelatnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih: Antonela Šimunović, Vanja Žižić, Ivan Šokić, Ana Knežević, Klaudija Mustapić, Dragica Kovčalija, Mateja Mandić, Dragana Štrkalj, Silvana Kotlar Dadić i Vedrana Šimunić Rod.

Zahvaljujemo svim predavačima i sudionicima na sudjelovanju i zajedničkoj suradnji!

 

Prezentacije održanih plenarnih izlaganja možete preuzeti ovdje:

Primjena novih pravilnika u području obrazovanja odraslih_Ivana Pilko Čunčić

THE MFR- Rural family training centers _Philippe Ristord, Francuska

Uspostava sustava kvalitete iz perspektive ustanove za obrazovanje odraslih-POU Varaždin_Lana Velimirović Vukalović

Vanjska vrednovanja u obrazovanju odraslih_Ognjen Piljek Žiljak i Antonija Merdžan

Pravilnik o standardima i normativima za izvođenje programa obrazovanja odraslih_Mario Vučić i Dragica Kovčalija

Izrada SK i SIU kao podloga za izradu programa obrazovanja odraslih