Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Društvena konferencija u Portu: svi partneri potpisali ciljeve do 2030. godine.

  Datum objave: 4. lipnja 2021.

Društvena konferencija u Portu: svi partneri potpisali ciljeve do 2030. godine.

 

U Portu je 7. i 8. svibnja 2021. godine održana velika konferencija s ciljem postavljanja europskih ciljeva za sljedeće desetljeće. U sklopu događanja donesena su tri glavna cilja vezana za rad i obrazovanje u Europskoj uniji. Prva točka odnosi se na zaposlenost te se postavlja cilj u kojem bi 78% populacije od 20 do 64 godina trebalo biti zaposleno do 2030. godine. Druga točka vezana je za usavršavanje te bi prema njoj 60% odraslih trebalo sudjelovati u nekoj vrsti obrazovanja i usavršavanja svake godine. Treći cilj je smanjiti broj osoba koje su u riziku od siromaštva ili društvene isključenosti za najmanje 15 milijuna, uključujući najmanje 5 milijuna djece.

Ove odluke donijeli su predsjednik Europske komisije, predsjednik Europskog parlamenta, portugalski premijer koji je trenutno predsjednik Vijeća Europske unije te europski društveni partneri i civilne društvene organizacije.

S obzirom da pandemija COVID-19 ima dugotrajne i teške socio-ekonomske posljedice, donositelji odluka pozivaju na fokusiranje snaga na očuvanje radnih mjesta, zapošljavanje, investiranje u cjeloživotno učenje, omogućavanje učenja novih ili dodatnih vještina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju.

Više na poveznici: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&furtherNews=yes&newsId=10004