Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Vodič za poduzetničko učenje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

  Datum objave: 8. travnja 2021.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Vodič za poduzetničko učenje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

 

Krajem 2020. godine, UNEVOC je razvio i izdao novi dokument u području poduzetničkog učenja u tehničkom i strukovnom obrazovanju i osposobljavanju – vodič kojem se može pristupiti putem UNEVOC-ove online knjižnice, na engleskom, španjolskom i francuskom jeziku. Englesku je verziju također moguće preuzeti i u interaktivnom online formatu na sljedećoj poveznici: https://unevoc.unesco.org/elg.

Vodič je zamišljen kao pomoć ustanovama za tehničko i strukovno obrazovanje i osposobljavanje pri razvoju poduzetničkih kompetencija primjerenih 21. stoljeću i izazovima koje donosi. Poduzetničke su kompetencije od iznimne važnosti pri prelasku mladih na tržište rada i jačanju njihove sposobnosti prilagodbe čestim i brzim promjenama u vještinama koje se od njih traže. Između ostalog, to je jedan i od ciljeva međunarodne zajednice – Cilj održivog razvoja 4: Kvalitetno obrazovanje te Cilj održivog razvoja 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast pozivaju na jačanje vještina za zapošljavanje, dostojanstven rad i poduzetništvo.

Ovaj praktičan vodič trebao bi pomoći ustanovama u tehničkom i strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pri koncentriranju na srž poduzetničkog učenja, nudeći im alate za vrednovanje potreba ciljane skupine i okvir za istraživanje dodane vrijednosti poduzetničkog učenja. Alat za ustanove za poduzetničko učenje (The Entrepreneurial Learning Institution Canvas – ELIC) omogućit će ustanovama razvoj vlastitog koncepta poduzetničkog učenja, izdvajanje relevantnih aktivnosti u kontekstu institucije te primjenu inovativnih modela i pristupa učenju.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dio je UNEVOC mreže od 2007. godine, kao nacionalni referentni centar u Republici Hrvatskoj. Neke od glavnih zadaća Agencije su informiranje javnosti o tehničkom i strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, poticanje jednakosti pristupa obrazovanju te razvoj vještina i poduzetništva.