Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

EPALE – e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi 2019.-2022.

Temeljem izravnoga poziva Europske komisije, četvrti put zaredom, Agencija je nositelj projekta EPALE, odnosno obavlja ulogu nacionalne službe za podršku (National support serviceNSS) za platformu u Republici Hrvatskoj. Izvorno planirano trajanje projekta je bilo 24 mjeseca (od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2020. godine), no odlukom Europske komisije projekt je produžen do kraja ožujka 2022. godine te će trajati ukupno 39 mjeseci. Vrijednost projekta iznosi 290.142,00 EUR. Rezultati uspješne provedbe tri dosadašnja projektna ciklusa upućuju na činjenicu da je projekt EPALE uvelike utjecao na unaprjeđenje cjelokupnoga sustava obrazovanja odraslih u Hrvatskoj. U prosincu 2021. godine podnesena je nova prijava za produžetak projekta, te bi novi ciklus projekta EPALE trajao od travnja 2022. do prosinca 2024. godine. Glavni cilj projekta je promocija platforme EPALE na način da se nastoji približiti široj zajednici obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj tako da ih se motivira da postanu aktivni članovi višejezične, dinamične i interaktivne platforme koju čini zajednica stručnjaka u obrazovanju odraslih. Ciljne skupine nacionalnoga projekta su ustanove koje provode i formalno i neformalno obrazovanje odraslih, nastavnici, znanstvenici, novinari, predstavnici javnih institucija itd.

Ključne aktivnosti projekta odnose se na unaprjeđenje platforme izradom i prijevodom niza korisnih sadržaja, organizacijom promotivnih aktivnosti na raznim događanjima i informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima EPALE-a, aktivnu suradnju s partnerima i dionicima na nacionalnoj i europskoj razini te aktivnu komunikaciju sa središnjom službom za podršku (CSS). Niz promotivnih aktivnosti platforme EPALE nastoji motivirati što veći broj stručnjaka u obrazovanju odraslih da – stvaranjem i objavljivanjem kvalitetnoga sadržaja na platformi te njihovim korištenjem u profesionalnom usavršavanju – doprinesu razvoju i održavanju platforme. Navedene aktivnosti prati unaprjeđenje platforme izradbom i prijevodom niza korisnih sadržaja, organizacijom promotivnih aktivnosti na raznim događanjima, informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima EPALE-a, aktivnu suradnju s partnerima i dionicima na nacionalnoj i europskoj razini, nabave promotivnih materijala, promocija EPALE-a na društvenim mrežama, izrada EPALE promotivnih filmova, dva godišnja newslettera o provedenim aktivnostima te uspostavljanje mreže EPALE-ovih ambasadora, odnosno stručnjaka za obrazovanje odraslih diljem Hrvatske koji objavljuju stručne radove i promoviraju platformu EPALE te na taj način motiviraju korisnike da se aktivno uključe u virtualnu zajednicu stručnjaka za obrazovanje odraslih i slično.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objavila je novo, 14. izdanje newslettera „EPALE HRVATSKA“.
Newsletter je izrađen i objavljen u sklopu projekta „EPALE Nacionalna služba za podršku za Republiku Hrvatsku“ te sadrži glavne informacije o projektu EPALE, pregled proteklih projektnih aktivnosti, suradnju projekta EPALE s drugim projektima u nadležnosti Agencije i međunarodnu suradnju te najavu budućih aktivnosti. EPALE newsletter možete pronaći ovdje .

Vodič za korištenje platforme EPALE izradio je Loomi studio iz Novske u sklopu projekta EPALE, a namijenjen je svim korisnicima platforme u svrhu što lakšeg snalaženja prilikom registracije, objave novih vijesti, sadržaja i događanja, pronalaženja partnera i slično. Vodič za korištenje platforme EPALE možete pogledati OVDJE.

Više informacija o platformi EPALE dostupno je na stranici: ec.europa.eu/epale