Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Digitalne kompetencije za nastavnike

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2 za područje općeg obrazovanja, provela je projekt “Digitalne kompetencije za nastavnike”, kojemu je cilj bio stvoriti portal koji će omogućiti nastavnicima e-učenje i usavršavanje u polju pet digitalnih kompetencija:

  • prepoznavanje potrebe za informacijom
  • pronalaženje i prikupljanje informacija putem računala
  • analiza i procjena informacija
  • korištenje (pohranjivanje, stvaranje i prikazivanje)informacija putem računala
  • objavljivanje i razmjena informacija putem Interneta.

Svrha projekta: povećanje osposobljenosti nastavnika za sigurnu i kritičku upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije za rad, u osobnomu i društvenom životu te u komunikaciji.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih bila je koordinator projekta, a projekt se provodio u suradnji s 5 partnerskih institucija iz Slovenije (PIA, informacijski sistemi in storitve d.o.o. i Miška d.o.o.), Španjolske (Fundación para la Formación, la Cualificación y el Empleo en el Sector Metal de Asturias), Litve (Kauno regioninis inovaciju centras) i Turske (Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü).

Projekt je prepoznao važnost i nužnost unaprjeđenja sustava kontinuiranog usavršavanja nastavnika u području digitalnih kompetencija. Projekt je posvećen razvoju niza otvorenih obrazovnih resursa (OER) za osposobljavanje nastavnika u području digitalnih kompetencija i procjene njihovog znanja na kraju tečaja. Važan cilj ovog projekta bio je razvoj sustava stručnog usavršavanja i procjene naučenoga s minimalnim financijskim ulaganjima, i to uvođenjem sustava stručnog ocjenjivanja drugih sudionika tečaja (peer review), čime će se izbjeći postojeća praksa u kojoj polaznike ocjenjuju mentori.

Aktivnosti projekta bile su:

  • razvoj sadržaja pet online tečajeva
  • izrada portala za e-učenje
  • razvoj sustava za provjeru i vrjednovanje znanja
  • testiranje portala
  • usavršavanje nastavnika u stjecanju digitalne kompetentnosti

Kroz sve navedeno nastavnike se osposobilo da pouzdano i kritički koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u nastavi, surađuju i komuniciraju pomoću IKT-a, te koriste alate za stvaranje e-sadržaja.

Projekt je dobio potporu u iznosu od 126.912,00 EUR, a trajao je od 1. rujna 2014. do 31. kolovoza 2016.godine.

DOKUMENTI

Letak projekta

  pdf   (100,60 KB)