Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Digitalne kompetencije za nastavnike

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2 za područje općeg obrazovanja, provodi projekt Digitalne kompetencije za nastavnike, kojemu je cilj stvoriti portal koji će omogućiti nastavnicima e-učenje i usavršavanje u polju pet digitalnih kompetencija:

  • prepoznavanje potrebe za informacijom
  • pronalaženjei prikupljanje informacija putem računala
  • analiza i procjena informacija
  • korištenje (pohranjivanje, stvaranje i prikazivanje)informacija putem računala
  • objavljivanje i razmjena informacija putem Interneta

Svrha je projekta povećanje osposobljenosti nastavnika za sigurnu i kritičku upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije za rad, u osobnomu i društvenom životu te u komunikaciji.
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je koordinator projekta, a projekt se provodi u suradnji s 5 partnerskih institucija iz Slovenije (PIA, informacijski sistemi in storitve d.o.o. i Miška d.o.o. ), Španjolske (Fundación para la Formación, la Cualificación y el Empleo en el Sector Metal de Asturias), Litve (Kauno regioninis inovaciju centras) i Turske (Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü).

Projekt prepoznaje važnost i nužnost unaprjeđenja sustava kontinuiranog usavršavanja nastavnika u području digitalnih kompetencija. Projekt je posvećen razvoju niza otvorenih obrazovnih resursa (OER) za osposobljavanje nastavnika u području digitalnih kompetencija i procjene njihovog znanja na kraju tečaja. Važan cilj ovog projekta je razvoj sustava stručnog usavršavanja i procjene naučenoga s minimalnim financijskim ulaganjima, i to  uvođenjem sustava stručnog ocjenjivanja drugih sudionika tečaja (peer review), čime će se izbjeći postojeća praksa u kojoj polaznike ocjenjuju mentori. Time ne samo da će se smanjiti troškovi edukacije, već i omogućiti održanje rezultata nakon završetka projekta.
Aktivnosti projekta su:

  • razvoj sadržaja pet online tečajeva
  • izrada portala za e-učenje
  • razvoj sustava za provjeru i vrjednovanje znanja
  • testiranje portala
  • usavršavanje nastavnika u stjecanju digitalne kompetentnosti

Kroz sve navedeno nastavnike će se osposobiti da pouzdano i kritički koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u nastavi, surađuju i komuniciraju pomoću IKT-a, te koriste alate za stvaranje e-sadržaja.

Projekt je dobio  potporu u iznosu od 126.912,00 EUR, a traje  od 1. rujna 2014. do 31. kolovoza 2016.godine.

Više informacija o projektu dostupno je internetskoj stranici:   http://www.digital-competences-for-teachers.eu/

Radionice u sklopu DIGICOMP projekta u organizaciji Kaunas Science STP-a u Litvi

Na lokaciji Kaunas Science and Technology Park, Litva, od 14. – 18. rujna održane su radionice u sklopu Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja (Learning activity) u kojima su aktivno sudjelovali promotori iz partnerskih institucija, a među njima i viša stručna savjetnica iz naše Agencije Vesna Anđelić te prof. Martina Filipović Tretinjak iz Elektrotehničke škole.
Na radionicama se razgovaralo o uporabi Sustava za e-učenje (Learning Managment System – LMS) u školama te se intenzivno radilo na dorađivanju različitih elemenata Moodle MOOC (Masivni otvoreni online tečaj) platforme za razvijanje digitalne kompetentnosti nastavnika. Jedan od najvažnijih elemenata same platforme o čijoj se metodologiji raspravljalo novi je modul za peer-learning (vršnjačko/suradničko učenje) te peer-assessment (vršnjačko/suradničko ocjenjivanje), a čija je glavna svrha postizanje samoodrživosti sustava. Radilo se i na razvijanju priručnika za završni rad, kojim će nastavnici-korisnici platforme biti u mogućnosti završiti svoj tečaj na razini Samostalnog korisnika (Advanced user)  te steći  pripadajući certifikat.
Svi sudionici projekta dobili su zaslužene certifikate za svoje sudjelovanje i doprinos radionicama. Sljedeći korak u razvoju projekta je provedba pilot-faze koja bi trebala uključiti određeni broj nastavnika za testiranje ove mrežne platforme prije njezine finalne dorade i puštanja u širu uporabu.
Više informacija o svim detaljima projekta te same platforme možete dobiti na internetskoj stranici: http://www.digital-competences-for-teachers.eu/

NAŠI
PROJEKTI

World Skills Croatia
EPALE
PIAAC
refernet.hr
qavet.hr

Najave događanja • Javni pozivi • Natječaji

Uputa svim osnovnim i srednjim školama vezano uz nastavak organizacije nastave na daljinu

  Srijeda 18.12.2019

 

Natječaji • EU Projekti

4. Dani strukovnih nastavnika

  Petak 08.11.2019

 

O NAMA

Osnivač Agencije je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja
ministarstvo mjerodavno za poslove obrazovanja.

Djelatnost Agencije su poslovi planiranja, razvijanja, organiziranja, provedbe, praćenja i unapređivanja sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih.


Radno vrijeme Agencije:
8:00 do 17:00 sati

Radno vrijeme Pisarnice (sa strankama):
od 9:00 do 16:00 sati

KONTAKT INFORMACIJE

ASOO - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

  Garićgradska ul. 18, 10000 Zagreb

  +385 1 62 74 666

  +385 1 62 74 606

  ured@asoo.hr


MATIČNI BROJ: 02650029

OIB: 40719411729