Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024.

  Datum objave: 22. svibnja 2024.

Održano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024.

 

 

Od 13. do 15. svibnja, održano je WorldSkills Croatia 2024. natjecanje, najveće strukovno natjecanje u Hrvatskoj koje je ove godine okupilo više od 400 učenika, od čega 370 natjecatelja, iz raznih dijelova zemlje. Ovaj prestižni događaj, održan je na više od 14.000 m2 Zagrebačkog velesajma, pokazao je iznimne vještine i talente mladih stručnjaka u 42 različite discipline.

Svečano otvorenje natjecanja uveličao je izaslanik predsjednika Vlade, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, kao i gradonačelnik Grada Zagreba, gosp. Tomislav Tomašević te uz prisustvo i drugih uvaženih dužnosnika i gostiju. Natjecatelji su se natjecali u širokom rasponu struka, uključujući informatiku, mehatroniku, robotiku, kuharstvo, frizerstvo i mnoge druge. Svi natjecatelji imali su priliku pokazati svoje vještine pred prosudbenim povjerenstvima, sastavljenim od vrhunskih profesionalaca i stručnjaka iz obrazovanj i industrije. Natjecanje je bilo prilika ne samo za demonstraciju vještina, već i za razvijanje kreativnosti, inovativnosti i timskog rada.

“Drage učenice, dragi učenici, natjecateljice i natjecatelji – Vi ste budućnost ove zemlje, vi ste budućnost naše domovine.” izjavio je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka natjecanja bio je proglašenje pobjednika u različitim disciplinama. Pobjednici su nagrađeni medaljama i priznanjima te nagradama brojnh partnera, koji su ove godine podržali natjecanje i mlade stručnjake.

Događaj je također bio prilika za posjetitelje da se iz prve ruke upoznaju s različitim strukovnim vještinama kroz interaktivne radionice, predavanja i demonstracije. Mnoge tvrtke i obrazovne institucije postavile su svoje štandove, pružajući informacije o karijernim mogućnostima i obrazovnim programima. Tijekom natjecanja, broj posjetitelja dosegao je oko 10.000, od čega više od 5.000 učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

WorldSkills Croatia 2024. ponovno je dokazao važnost strukovnog obrazovanja u razvoju gospodarstva i društva. Natjecanje je inspiriralo mnoge mlade da razmisle o karijeri u strukovnim zanimanjima i pokazalo da Hrvatska ima iznimno talentirane mlade stručnjake koji su spremni za buduće izazove.

Zahvaljujemo svim sudionicima, mentorima, školama domaćinima, prosudbenim povjerenstvima, partnerima i posjetiteljima koji su pridonijeli uspjehu ovogodišnjeg natjecanja. Radujemo se idućem izdanju i novim uspjesima naših mladih talenata.

Za više informacija o WorldSkills Croatia i nadolazećim događanjima, pratite web stranicu www.worldskillscroatia.hr.