Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održana TREĆA Nacionalna konferencija o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju

  Datum objave: 8. travnja 2024.

Održana TREĆA Nacionalna konferencija o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju

 

Nacionalna konferencija o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih 4. travnja 2024. u Zagrebu održana je TREĆA Nacionalna konferencija o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju.

Nacionalna konferencije o osiguravanju kvalitete provodi se kao dio Erasmus+ projekta EQAVET NRP HR – Podrška nacionalnoj referentnoj točki za europski sustav osiguravanja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Cilj projekta je izraditi i unaprijediti metodologiju i instrumente za osiguravanje kvalitete u sustavu strukovnog obrazovanja, uskladiti procese osiguravanja kvalitete s EQAVET okvirom te osnažiti mogućnosti strukovnih škola u ostvarenju kulture kvalitete.

Konferencija je okupila 140 sudionika iz različitih dijelova Hrvatske, a uz predstavnike strukovnih škola i Agencije, a na Konferenciji su sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

U uvodnom dijelu Konferencije sudionicima se obratio gosp. Mile Živčić ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a potom se sudionicima obratila i predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje koja je i otvorila događanje.

U plenarnom dijelu Konferencije predstavljene su teme iz osiguravanja kvalitete, međunarodnu perspektivu osiguravanja kvalitete predstavila je  Roosi Nemliher iz Estonije, ravnateljica nastave u Umjetničkoj školi Tartu koja je govorila o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju u Estoniji te o iskustvima svoje škole u razvoju unutarnjeg osiguravanja kvalitete i vanjskom vrednovanju.

Perspektive razvoja na nacionalnoj razini u području osiguravanja kvalitete predstavile su gđa Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja s temom Kurikul ustanove za strukovno obrazovanje u unutarnjem osiguravanju kvalitete te gđa Blaženka Pul iz Elektrotehničke i prometne škola Osijek i gđa Silvija Grgić, vanjska vrednovateljica na temu Unutarnje osiguravanje kvalitete i vanjsko vrjednovanje u obrazovanju odraslih.

 

U okviru konferencije također su organizirane 3 radionice povezane s ciklusom kvalitete. Prvu je radionicu, s nazivom Planiranje procesa samovrjednovanja, održala gđa. Tamara Hudolin iz Agencije, s osvrtom na planiranje procesa, izradu plana provedbe i ulogu koordinatora samovrjednovanja. Druga je radionica, s nazivom Provedba procesa samovrjednovanja, koju je održala prof. dr. sc. Željka Kamenov, bila posvećena metodama za prikupljanje povratnih informacija dionika, a treća je radionica, s nazivom Rezultati samovrjednovanja i planiranje unapređenja, koju je održala prof. dr. sc. Margareta Jelić, bila posvećena definiranju ciljeva za unapređenje na temelju rezultata samovrjednovanja.

U završnom dijelu Konferencije sudionici su iskazali svoje zadovoljstvo osmišljenim radionicama i svojim sudjelovanjem. Radionice su ocijenili korisnim u praktičnom smislu, ponajprije za jačanje osobnih te kapaciteta  ustanova u provedbi procesa samovrjednovanja te su potvrdili potrebu održavanja Konferencije kao neizostavnog mjesta za razmjenu iskustava i znanja te međusobno povezivanje.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s treće Nacionalne konferencije o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju.