Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održana završna konferencija IPA projekta „Razvoj osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“

  Datum objave: 13. lipnja 2012.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

U utorak 21. veljače 2012., u hotelu Regent Esplanade, u Zagrebu, održana je završna konferencija IPA projekta „Razvoj osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“ koji se od 3. ožujka 2010. godine provodio u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Projekt je financiran je sredstvima EU u okviru IV. komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA – Razvoj ljudskih potencijala, a ukupna vrijednost projekta iznosila je EUR 1.639.750.
Aktivnosti projekta provedene su s ciljem razvoja i modernizacije sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj, a posebno sa svrhom pridonošenja razvoju osiguranja kvalitete te potaknuti razmjenu informacija o osiguranju kvalitete među dionicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Skupu su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Republici Hrvatskoj, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, strukovnih škola, visokih učilišta, te mnogobrojni domaći i strani stručnjaci.  

U suradnji Agencije i tima domaćih i međunarodnih stručnjaka na projektu razvijen je Hrvatski okvir za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Struktura hrvatskoga okvira osiguranja kvalitete podijeljena je u 6 prioritetnih područja koja pokrivaju područja kvalitete iz navedenoga zakona, a kojima se trebaju baviti ustanove za strukovno obrazovanje. Svako prioritetno područje podijeljeno je u područja kvalitete koja su dalje definirana nizom kriterija kvalitete koji određuju standard i razinu aktivnosti i procesa u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Na temelju tog Okvira razvijen je Priručnik za samovjrednovanje koji opisuje standardni postupak provedbe samovrjednovanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Priručnik je izrađen kao alat koji će koristiti ustanove za strukovno obrazovanje – stoga on ima praktičan pristup; pruža smjernice koje ustanove mogu odmah primijeniti.

Priručnik je prošao testiranje u pilot fazi u kojoj je sudjelovalo 24 srednje strukovne škole iz cijele Hrvatske, čije predstavnike ovdje i pozdravljam. Preporuke koje su nastale na temelju iskustava iz pilot-faze uzete su u obzir pri reviziji postupka samovrjednovanja. Stoga, Priručnik za samovrjednovanje predstavlja postupak koji je testiran u praksi i koji je izgrađen na iskustvima prikupljenima od strukovnih škola koje su sudjelovale u pilot-procesu.

Nadalje, kroz projekt, a po uzoru na najbolje prakse mnogih europskih zemalja, razvijena je on-line alat „E-kvaliteta“. Riječ je o internetskom alatu kojem se može pristupiti putem Agencijine internetske stranice i dio je Hrvatskog okvira za osiguranje kvalitete za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. E-Kvaliteta usko slijedi pristup razvoja Hrvatskog okvira za osiguranje kvalitete za strukovno obrazovanje i osposobljavanje kojim se vrjednuje uspješnost prema kriterijima kvalitete. Obuhvaća prioritetna područja i područja kvalitete koja su opisana u Okviru te pruža jednostavan način unošenja rezultata koristeći ljestvicu od 5 stupnjeva pri donošenju prosudbi. U ovoj fazi e-Kvaliteta sadrži informacije iz 24 izvješća o samovrjednovanju što su ih podnijele strukovne škole koje su sudjelovale u pilot-fazi projekta.

Razvojem ovog alata Republika Hrvatska pridružila se drugim zemljama Europske unije u razvijanju alata koji služe kao podrška procesu samovrjednovanja kao i u provedbi načela Europskog okvira za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (EQARF-a).