Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Uvođenje profesionalnih informatičkih alata u turističko – ugostiteljske škole u RH

  Datum objave: 12. svibnja 2012.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih se, u domeni svojih ovlasti, intenzivno bavi razvojem standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma temeljenih na kompetencijama, sukladno rezultatima istraživanja potreba tržišta rada i visokog obrazovanja. Jednako tako Agencija se bavi i stvaranjem stručnih i materijalnih uvjeta za stjecanje relevantnih kompetencija naših učenika, budućih radnika, kako bi se podigla razina kompetentnosti i konkurentnosti ukupnog hrvatskog proizvoda. U sklopu realnog turističkog sektora uočili smo potrebu znatnije promjene strukovnih kurikuluma čijom provedbom se treba povećati razina kompetentnosti budućeg turističkog radnika i konkurentnosti hrvatske turističke ponude i turističkog proizvoda. S tim u svezi izradili smo Standard zanimanja Hotelijersko-turističkog tehničara, njemu pripadni standard kvalifikacije te strukovni kurikulum za učenike koji će svoj profesionalni put tražiti u turističko-ugostiteljskim pravnim subjektima poput hotela, motela, hostela, kampova, rent a car tvrtki, putničkih agencija i sl. Navedene dokumente smo izradili sukladno Europskom i Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. U njihovoj izradi, osim stručnjaka iz Agencije, sudjelovali su i predstavnici turističke industrije: hotela, putničkih agencija, kampova itd. Na taj način će, provedbom navedenih dokumenata u školama, biti osigurano stjecanje kod naših učenika upravo onih znanja, vještina i ostalih kompetencija koje su nužne za poticanje poduzetničkih aktivnosti u realnom turističkom sektoru, podizanju razine njegove konkurentnosti i veće zapošljivosti.
U ovim dokumentima jako je istaknuta važnost stjecanja vještina služenja informatičkim programima za:

  • recepcijsko poslovanje (hoteli/hosteli/kampovi/marine…)
  • agencijsko posredničko poslovanje (poslovni sustavi, globalno povezivanje u okviru GDS sustava (avio karte – hoteli – rent a car – željeznički prijevoz – cruising).Aktivnosti  licenciranje nastavnika su u tijeku.
  • rezervacijske sustave drugih nacionalnih kompanijama (Hrvatske željeznice, Jadrolinija i sl. ), a odnosi se na specifične zahtjeve škola

Da bi se osigurali svi stručni i materijalni uvjeti u strukovnim školama za učeničko stjecanje navedenih kompetencija Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je s Amadeus Croatia d.d., poduzeće u 97% vlasništvu našeg nacionalnog prijevoznika Croatia airlines, dogovorila instaliranje profesionalnog informatičkog alata agencijskog posredničkog poslovanja u sve naše ugostiteljsko-turističke škole.
Predmetni alat namijenjen je ispostavljanju i rezerviranju avio karata, rezerviranju hotelskog smještaja, rent a car-a, ispostavljanju putnih dokumenata za željeznička i trajektna putovanja te cruising.
Navedeni agencijski softver je najsuvremeniji profesionalni informatički alat u industriji putovanja na kome će naši učenici stjecati relevantna znanja i vještine. Njegova posebna vrijednost je što ga koriste sve putničke agencije u RH te što zauzima 35% ukupnog svjetskog turističkog tržišta.
Stoga, temeljem zaključenih poslovnih dogovora i potpisanog pisma namjere, Amadeus GDS, putem Amadeus Croatia d.d., se obvezala da sustavno u svim školama RH koje provode programe za Hotelijersko-turističkog tehničara i Turističko-hotelijerskog komercijaliste:

  • besplatno instalirati GDS programski softver Amadeus
  • besplatno održavati GDS sustav Amadeusa
  • da na besplatno korištenje sustav Amadeusa  našim školama sa 4-godišnjim turističko-ugostiteljskim  programom

Da bi cijeli ovaj projekt uvođenja profesionalnog informatičkog alata Amadeus u sve naše turističko-ugostiteljske škole bio potpuno učinkovit nužno je nastaviti daljnju provedbu kvalitetnog stručnog usavršavanja i licenciranja nastavnika struke i tijekom 2012. godine.