Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Ministar Radovan Fuchs otvorio 5. Tjedan cjeloživotnog učenja

  Datum objave: 13. siječnja 2012.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Svečanim otvorenjem u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započeo 5. Tjedan cjeloživotnog učenja
Tjedan je u ime predsjednice Vlade Republike Hrvatske – gđe Jadranke Kosor, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnji Tjedan, otvorio dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa. Ministar je u svom  govoru naglasio važnost promocije kulture učenja u Republici Hrvatskoj te obećao daljnju i snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ovoj kampanji.
Osim ministra, nazočnima su se obratili, u ime organizatora – Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, istaknuvši još jednom koliki je napor uložen u organizaciju kampanje te prezentirajući ovogodišnje rezultate o broju sudionika i programa. Na kraju svoga izlaganja uputio je poruku da „svi trebamo učiti, svaki dan i u svakoj prigodi“.  
U ime domaćina nazočne je pozdravila Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U svom je govoru izrazila zadovoljstvo što je Knjižnica i ove godine domaćin svečanog otvorenja te je s ponosom istaknula da je  Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne samo hram hrvatske kulture nego i cjeloživotnog učenja i obrazovanja.
Svečanom otvorenju nazočili su brojni uzvanici iz gospodarskoga, obrazovnog, društvenog, kulturnog i političkoga života. Među njima su bili državni tajnici u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa – Želimir Janjić i  Dijana Vican te dragi nam gosti iz Republike Slovenije na čelu s ravnateljem Andragoškoga centra Slovenije Andrejem Sotošekom.
Nakon svečanog otvorenja slijedila je dodjela nagrade „Maslačak znanja“ za postignuća u učenju odraslih osoba – dio koji je izazvao najveći pljesak i oduševljenje nazočnih, a dobitnici su svojim primjerom to svakako zaslužili. Ovogodišnji dobitnici nagrade su: Ljiljana Car (Virje), Stjepan Cipek (Zagreb) i Zvjezdana Rončević (Zadar). Nagrade su uručili ravnatelj Ivan Šutalo i državni tajnici Želimir Janjić i  Dijana Vican.
U drugom dijelu događanja obilježen je Međunarodni dan pismenosti tribinom pod nazivom Temeljne vještine čitanja i pisanja koju je  otvorila  prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, govoreći o Utjecaju NOK-a na obrazovanje odraslih. Nakon nje je jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka u području andragogije – prof. dr. sc. Milan Matijević održao zanimljivo izlaganje s temom Znati i željeti učiti – važno andragoško obilježje pismenosti. U drugom dijelu tribine svoje izlaganje održala je  Michelle Braš Roth iz Nacionalnoga centar za vanjsko vrednovanje u kojemu je prezentirala rezultate Čitalačkih kompetencije hrvatskih petnaestogodišnjaka u okviru PISA 2009 pokazatelja. Posljednje izlaganje bio je prikaz iskustva na lokalnoj razini što ga je održala Maja Kristić iz Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, a svoje iskustvo o motivima za uključivanje u obrazovanje iznijela je jedna od dobitnica nagrade „Maslačak znanja“ – Ljiljana Car.
Znatan doprinos cjelokupnom događanju dali su i predstavnici medija koji su prepoznali važnost promocije učenja i obrazovanja. Različite aktivnosti u sklopu Tjedna počele su se provoditi diljem Republike Hrvatske, stoga pozivamo sve građane/ke da posjete događanja u svojemu mjestu koja će trajati sve do 15. rujna.