Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Potpisano 7 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu natječaja „Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“

  Datum objave: 11. lipnja 2011.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

 ZAGREB – 31. kolovoza 2010. godine u prostorijama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih potpisano je 7 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava u okviru IV. komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za projekt „Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“. Jedna strukovna škola, tri udruge i tri centra su uspješno razvili svoje projektne prijedloge te pobijedili na ovome natječaju. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa razvilo je ovaj projekt u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala radi povećanja obrazovnih postignuća srednjoškolaca s teškoćama, u skladu s njihovim potrebama i potrebama tržišta rada te njihovom cjelokupnom socijalnom uključenošću.

Velikom broju djece (učenika) i mladim osobama s teškoćama nedostaje potpora društva u svakodnevnom životu. Kako bi se zadovoljile njihove posebne potrebe, nužno je uspostaviti instrumente koji će omogućiti razvoj individualnih obrazovnih programa i odredaba dodatnog obrazovanja (podučavanja) nastavnika i drugih stručnih suradnika u radu s djecom (učenicima) s teškoćama. S obzirom na to da školama nedostaju stručnjaci, pojavila se potreba uspostave potpore školama, nastavnicima i djeci (učenicima).

Uspostavom ovakvih i sličnih instrumenata podupire se razvoj individualnih obrazovnih programa i odredaba dodatnog obrazovanja (podučavanja) nastavnika i drugih stručnih suradnika u radu s djecom (učenicima) s teškoćama.

Natječaj za ovu dodjelu nepovratnih sredstava provela je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja će također pružiti i svu potrebnu potporu odabranim prijaviteljima tijekom same provedbe njihovih projekata. Njih 7, zajedno sa svojim partnerima, ispunilo je sve potrebne uvjete za dodjelu nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti 1,318,273,03 EUR-a, što je 99,87% od ukupno dostupna iznosa predviđenog za ovu grant-shemu. Pojedinačni će projekti trajati od 12 do 14 mjeseci, a njihova se vrijednost kreće između 90.000 i 280.000 EUR-a. 

Ciljevi ove dodjele nepovratnih sredstava su:

1. poboljšavanje zapošljivosti učenika s teškoćama, upotpunjavanje (nadograđivanje) vještina nastavnika/stručnih suradnika/zaposlenika putem jasno ocrtanih treninga (kratkoročnih ili modularno oblikovanih), studijskih putovanja izvan zemlje ili uspostave praktične nastave u Hrvatskoj, s naglaskom na uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje i društvo

2. poboljšanje uvjeta učenja i podučavanja u srednjim strukovnim školama, centrima za srednje obrazovanje učenika s teškoćama – putem prepoznavanja i definiranja potreba u smislu opreme, materijala za učenje i podučavanje, udžbenika, osposobljavanja i usavršavanja osoblja, školskih programa i samoprocjene

3. poboljšanje stvaranja uvjeta za praktičnu nastavu za učenike s teškoćama te stvaranje i proširivanje partnerstva između srednjih strukovnih škola, centara za srednje obrazovanje učenika s teškoćama, poduzeća, nevladinih organizacija temeljenih na stvarnim procjenama potreba učenika s teškoćama i potreba poduzeća u skladu s promjenama i zahtjevima za kompetencijama i vještinama na tržištu rada.

Ovaj projekt uvelike će izjednačiti mogućnosti uključivanja djece s teškoćama u obrazovanje te poboljšati socijalno uključivanje mladih u nepovoljnijem položaju i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na tržište rada.

Popis svih odabranih pobjednika s nazivima njihovih projekata možete vidjeti ovdje.