Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Završio 4. Tjedan cjeloživotnog učenja

  Datum objave: 26. svibnja 2011.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Sajmom cjeloživotnog učenja 15. rujna 2010. godine na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu završen je ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja. Na sajmu su ustanove za obrazovanje odraslih, škole i razne udruge građanima ponudile informacije o mogućnostima obrazovanja i učenja u  Gradu Zagrebu te vrstama obrazovnih programa. Cilj ASOO-a bio je na sajam privući što veći broj osoba kako bi ih se motiviralo na uključivanje u neki oblik učenja. Svaka je ustanova tijekom trajanja sajma jednom posjetitelju darovala besplatno pohađanje jednoga svog obrazovnog programa.
Ovo je dosad najuspješniji Tjedan – jer se u odnosu na prošlu godinu udvostručio, a u nekim kategorijama i više od toga povećao broj institucija, programa i događanja te je na taj način zadobivena iznimna pozornost javnosti i medija tijekom njegova trajanja.
S posebnom važnošću ističemo da su aktivnosti obilježavanja Tjedna provedene u svim dijelovima Republike Hrvatske – na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. 

Tjedan je započeo 8. rujna svečanim otvorenjem i obilježavanjem Međunarodnoga dana pismenosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Sveobuhvatna tema obilježavanja Međunarodnoga dana pismenosti bila je Ključne kompetencije kao sredstvo za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Tjedan je otvorio, pred više od 200 uzvanika te predstavnika različitih institucija i ustanova, dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa – kao izaslanik gđe  Jadranke Kosor, predsjednice Vlade RH.

Tjedan se obilježavao diljem Republike Hrvatske u 60-ak gradova, provedbom različitih aktivnosti promidžbe učenja i obrazovanja. Priključilo se više od 400 institucija iz različitih područja djelovanja (škole, ustanove za obrazovanje odraslih, fakulteti i visoka učilišta, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Financijska agencija, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavca, Hrvatska gospodarska komora, MojPosao i EduCentar, Srce, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, razne udruge, gospodarstvenici, gradovi, županije i td.) sa 115 prijavljenih programa te s više od 250 različitih događanja, a ostvareno je preko 1 500 medijskih objava.

Tijekom obrazovne kampanje još je jedanput naglašena važnost učenja i obrazovanja radi senzibiliziranja javnosti za cjeloživotno učenje, promicanja kulture učenja te poticanja osobne motivacije. Današnje je društvo izloženo stalnim i brzim promjenama koje se događaju u svim njegovim sferama: gospodarstvu, znanosti, kulturi i komunikaciji, a najbolji odgovor na izazove što ih donose promjene daje upravo cjeloživotno učenje – što se i naglašavalo tijekom protekloga tjedna.
Poseban je naglasak stavljen na socijalno osjetljive skupine – nezaposlene, manjine, osobe s invaliditetom – što je u skladu s temom vodiljom ovogodišnjega Tjedna borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ovogodišnji odaziv na Tjedan cjeloživotnog učenja iznimno je veliki te je organizirano i provedeno niz aktivnosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Prema izvještajima koji su do danas pristigli u Agenciju o provedenim programima ističemo one koji mogu poslužiti kao primjeri suradnje institucija i provedbe aktivnosti na lokalnoj i regionalnoj razini – primjerice Zadar i Zadarska županija, gradovi Kutina, Varaždin, Umag, Slavonski Brod, Split, Bjelovar, Rijeka, Osijek, Gospić… S druge, pak, strane, kampanja je poslužila kao izvrsna prigoda za stvaranje i razvijanje još kvalitetnije mreže partnerstava između institucija javnoga, civilnog i gospodarskoga sektora.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih zahvaljuje svim pojedincima i institucijama koje su se svojim aktivnostima i organizacijom priključile obilježavanju Tjedna te na taj način pridonijele postizanju ovakvih rezultata.
Važno je istaknuti ulogu medija koji su bili jedan od najvažnijih partnera projekta i bez čije bi pomoći bilo nemoguće doprijeti do svih ciljnih skupina te našemu najvećem partneru ove godine – Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji je sudjelovao u organiziranju niza aktivnosti u svim županijama Republike Hrvatske.

Ovogodišnjom porukom UKLJUČIMO S(V)E pozivamo vas da nam se i iduće godine priključite – na jubilarnome, petom, Tjednu cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj.