Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Prvi sastanak ECVET (European Credit system for Vocational Education and Training ) Users group, Brisel 27. i 28. svibnja 2010. godine

  Datum objave: 31. ožujka 2011.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Razvoj ECVET-a započeo je 2002. godine kad je Kopenhaški proces naglasio potrebu za sustavom prijenosa kreditnih bodova. Nacionalne vlade i Europski parlament dali su svoje odobrenje u lipnju 2009. godine.
Europski sustav kreditnih bodova za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (European Credit system for Vocational Education and Training -ECVET) ima za cilj pružiti ljudima veću kontrolu njihovog individualnog iskustva učenja i učiniti ga atraktivnijim za mobilnosti između različitim zemljama i različitima okruženjima učenja.
Sustav ima za cilj podržati vrednovanje, priznavanje i evidentiranje vještina stečenih radom i znanja stečenih tijekom boravka u drugoj zemlji ili u različitoj situaciji. Treba osigurati da ta iskustva doprinesu strukovnim kvalifikacijama.
ECVET želi bolju uskladivost između različitih sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi i njihovih kvalifikacija.
Do 2012. treba stvoriti tehnički okvir koji bi opisao kvalifikacije kroz ishode učenja i uključivati procedure vrednovanja, prijenosa, prikupljanja i priznavanja. Svaka jedinica povezana je s određenim brojem ECVET bodova razvijenih na temelju zajedničkih standarda: 60 ECVET bodova dodjeljuje se ishodima učenja postignutim u jednoj godini strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, iz jednog kvalifikacijskog sustava u drugi ili s jednog „puta učenja“ u drugi.
U ECVET-u ishodi učenja pojedinca vrednuju se i ocjenjuju kako bi se prenijeli kreditni bodovi. Uz ovaj pristup polaznici mogu prikupiti potrebne ishode učenja za određenu kvalifikaciju tijekom vremena, u različitim zemljama ili situacijama.
Zemlje članice trebaju osigurati da sve relevantne kvalifikacije koje izdaju nacionalna ili regionalna tijela trebaju sadržavati jasnu informaciju povezanu s korištenjem ECVET-a.
Europska komisija razvija ECVET Priručnik za korisnike (Users guide) te je uspostavila Europsku ECVET users’ group i europsku ECVET mrežu.
Prvi sastanak ECVET Users’ group održao se 27. i 28. svibnja 2010. godine u Briselu, Centre A. Broschette. Prisustvovali su predstavnici Europske komisije, zemalja članica EU, zemalja članica EFTE, zemalja kandidata za članstvo u EU, CEDEFOP-a, ETF-a, socijalnih partnera te vanjski stručnjaci. Ispred RH, sastanku skupine prisustvovao je g. Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje.
Cilj sastanka je bio postavljanje strateških ciljeva za rad Users Group u širem kontekstu implementacije ECVET-a. Predstavljena je struktura grupe, okvir koordinacije i suradnja unutar grupe, plan rada i zadaće u 2010. i 2011. godini, te je uspostavljeno upravno vijeće grupe.
Također, predstavljena je radna verzija dokumenta „ECVET User’s Guide“ koji u procesu razvoja te koji treba biti završen do kraja 2010. godine, a koji će pružiti osnovne informacije o ECVET konceptima i procesima te pružiti smjernice i primjere primjene ECVET-a. Bit će izrađen u formatu pitanja i odgovora.
Članovima je predstavljen i konzorciji ECVET Synergi, koji sačinjavaju Association Nationale pour la Formation Automobile (ANFA), Chambre de Commerce et d’Industrie de Paris (CCIP), Ministère Français de l’Education Nationale (MEN), a koji će pružati tehničku i stručnu pomoć radu grupe i mreže.

Predviđeno je da će grupa sastajati dva puta godišnje te je najavljeno održavanje Prvog foruma europske ECVET mreže koji će se održati, 24. i 25. lipnja 2010. godine u Parizu.