Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Stručno usavršavanje ravnatelja škola i nastavnika strukovnih predmeta obrazovnoga sektora Turizam i ugostiteljstvo u Beču

  Datum objave: 8. srpnja 2015.

Unija vještina

  5. ožujka 2025.

VIII. Dani strukovnih nastavnika

  3. prosinca 2024.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH je, u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, organizirala višednevni stručni skup u Beču (Austrija) za ravnatelje škola i nastavnike strukovnih predmeta Obrazovnoga sektora turizam i ugostiteljstvo (od 14. do 18. ožujka 2016. godine). Stručnom usavršavanju je nazočilo 70 nastavnika i ravnatelja struke te predstavnik ASOO-a.

Cilj stručnog usavršavanja bio je upoznati se s austrijskim modelom strukovnog obrazovanja u ovom sektoru, posjetiti neke od strukovnih škola (Ugostiteljska škola Judenplatz, Hotelijerska škola Semmering, Strukovna škola Eisenstadt, Strukovna škola Waldegg NO), upoznati se s njihovom organizacijom nastavnoga procesa, razmijeniti iskustva i uspostaviti kontakte za daljnju suradnju u okviru projekata Erasmus + te na licu mjesta upoznati se s realizacijom i provedbom stručne prakse (Grand hotel, Hotel Marriott, Hotel Imperial, Hotel Bristol, Hotel Kempinski, Hotel Panhans, slastičarnice Oberlaa i Demel, vinarija Heurigenabemd i drugi).

Prema dobivenim informacijama u školama, učenici se mogu upisati u ovaj sektor u trogodišnji program koji uključuje stručno-teorijsku i praktičnu nastavu te stručnu praksu za poslove ugostiteljskoga posluživanja i kuharstva te dodatno 3+1 za specijalizaciju u slastičarstvu. Sastavni dio ovih škola je i đački internat, u kojemu učenici borave tijekom svoga školovanja i u kojemu se učenici izmjenjuju u ulogama gosta, kuhara, konobara, slastičara. Navedenom organizacijom učenici primjenjuju stečene stručne kompetencije u praktičnome radu. Škole iznimnu pozornost posvećuju i provedbi ljetne stručne prakse (dva mjeseca) koja je učenicima i solidno plaćena.

Druga mogućnost upisa u sektoru je upis u program 3+2 u kojemu učenici nakon tri zajedničke godine mogu birati jedan od programa: Hotelski menadžment, Event menadžment ili Međunarodne komunikacije. Slično trogodišnjemu programu, učenici se tijekom školovanja izmjenjuju u različitim ulogama temeljnih zanimanja (posluživanje i kuharstvo) te u nastavku školovanja i u ulogama hotelskoga menadžmenta, putničke agencije, organizatora posebnih događanja u zemlji i inozemstvu te međunarodne komunikacije. 

Jedna od škola koja je na sudionike usavršavanja ostavila upečatljiv dojam je zasigurno Strukovna škola Gradišće – škola Eisenstadt s Poljoprivrednim fakultetom. Osim razmjene iskustva s nastavnicima i vodstvom Škole, razgovorima se priključila i zastupnica u Bečkome parlamentu (koja dolazi iz našega sektora), gospođa Verene Dunst. O tijeku posjeta našega izaslanstva izvijestio je i dnevni  tisak Landesmedienservice Burgenland (više na: https://www.burgenland.at/news-detail/news/kroatische-delegation-besucht-landwirtschaftliche-fachschule-in-eisenstadt/).

Tijekom boravka u Beču sudionici usavršavanja bili su pozvani i u posjet Hrvatskome centru (gradišćanski Hrvati su ga osnovali davne 1934. godine), gdje ih je dočekao glazbeno-slikarsko-gastronomski ugođaj, a u Centru su se sastali s Hrvatima koji žive, rade, pomažu jedni drugima i druže se u glavnome austrijskome gradu. (O tijeku posjeta Centru više možete vidjeti na ovoj poveznici: https://hrvatskenovine.at/galerija/18-03-2016/izlozba-vladimira-medanica-u-hrvatskom-centru-u-becu).