Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Nagradu Faust Vrančić ove godine dobila 94 učenika

  Datum objave: 25. listopada 2011.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je godine, po četvrti put, dodijelila nagradu „Faust Vrančić“ učenicama i učenicima srednjoškolcima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama, izložbama i sl. te zahvalnice njihovim mentorima i mentoricama za predan rad u pripremanju učenika za sudjelovanje na spomenutim događanjima tijekom školske godine 2010./2011.

Dodjela nagrade i zahvalnica upriličena je u Hotelu International u Zagrebu s početkom u 12,00 sati, a uz učenike i njihove mentore svečanosti su nazočili ravnateljice i ravnatelji škola domaćina naših natjecanja, uzvanici i djelatnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Promociji je nazočila gđa Vesna Hrvoj-Šic, ravnateljica Uprave za srednjoškolsko obrazovanje.

Nazočne je pozdravio gosp. Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije,  istaknuvši:
„Posebno pozdravljam VAS dragi naši mladi kolegice i kolege pobjednici državnih natjecanja u znanjima i vještinama i nositelji odličja s međunarodnih natjecanja, izložbi, sajmova i smotri.
Svi smo danas došli ovdje slaviti ČOVJEKA, slaviti MLADOGA ČOVJEKA. No, tko je danas, dragi moji prijatelji ČOVJEK? Koliko su naše misli dnevno usmjerene na njega, na njegov bitak, na njegovo življenje dobra i vrijednosti, na njegovo poimanje smisla života? DA, TKO JE ČOVJEK? Ima li pravo dijete zvati se čovjekom, ima li pravo adolescent zvati se čovjekom, ima li pravo invalid zvati se čovjekom, ima li pravo bolesnik zvati se čovjekom, ima li pravo napuštena i zlostavljana osoba zvati se čovjekom? Ili je taj privilegij ostavljen samo za nekoga? A onda, za koga? Tko je taj koji si taj privilegij prisvaja i ne daje mogućnost ni pravo i drugome živjeti svoju čovječnost, živjeti svoju posebnost, živjeti svoj izbor, živjeti svoj život? Tko je taj?
Poseban je izazov danas pred nama malo starijima: nastavnicima, odgajateljima, tetama i stričekima te svima drugima koji svoj radni i profesionalni život provode s mladima. Tu posebice naglašavam izazov razumijevanja mladoga čovjeka, njegovih potreba, njegova prava na individualnost i posebnost. Kako razumjeti mladoga čovjeka koji istodobno obrađuje pet, šest ili više informacija, a ja sam naučio na obradbu jedne po jedne? Kako razumjeti mladoga čovjeka, kako razumjeti ove naše državne prvake i sve njihove kolegice i kolege koji, rješavajući kvadratnu jednadžbu, istodobno misle kako će skinuti neki novi program za obradbu glazbe, javljaju prijatelju da im je sinula ideja kako na daljinski upravljati automobilom te SMS-om mole djevojku ili dečka da im večeras oslobodi vrijeme za praćenje emisije „Dobro je znati“ ili možda „Na rubu znanosti“?

Da, to je veliki izazov pred svima nama. Izazov razumijevanja i afirmacije mladoga čovjeka ili izazov nerazumijevanja, pa time i mogućega sputavanja mladoga čovjeka u njegovu rastu. Svi vi, drage kolegice i kolege ravnateljice i ravnatelji, profesorice i profesori, svi ste vi primjer afirmacije vrijednosti koje naši mladi razvijaju i njeguju. Zato oni danas i jesu ovdje! I zato smo svi došli da im to i javno kažemo! DA, DRAGI NAŠI, MI VAS CIJENIMO I ŽELIMO DA USPIJETE U SVOJIM PLEMENITIM NAMJERAMA. ŽELIMO DA SE U VAMA OSTVARI FAUST VRANČIĆ, čovjek iz našega Šibenika, čovjek koji je i prije 400 godina istodobno obrađivao više informacija, čovjek koji nije sebi dopustio zadovoljiti se s prosječnošću i biti jedan od mnogih, već se stalno bavio istraživanjima i razvojem novih ideja. Podsjetit ću da je u svojih 66 godina života Faust Vrančić uspio postati i jezikoslovac i pronalazač i diplomat i inženjer i svećenik i biskup, da je konstruirao viseći most, da je konstruirao padobran – u onome vremenu kad su samo ptice zrakom letjele. Da, Faust Vrančić je živio slobodu! Zbog toga, dragi mladi prijatelji, budite ponosni što ste dobitnici nagrade Faust Vrančić  i što i sami živite slobodu – slobodu duha, slobodu misli, slobodu izražavanja, slobodu razvoja, napretka i stvaralaštva, slobodu nezadovoljstva s prosječnim i jednakim. Jer, slobodu žive genijalci, a naš profesor Pavuna često naglašava:„Vi ste genijalci!

Svima vama, dragi naši državni pobjednici i osvajači odličja na međunarodnim natjecanjima, izložbama, sajmovima i smotrama, te vašim nastavnicima – mentorima od srca želim čestitati na vašim postignućima i vašoj genijalnosti!
Hvala Vam što ste nam donijeli radost i ljepotu današnjeg dana!“

Potom je gđa Hrvoj-Šic uputila pozdrave svim nazočnima  – u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i u svoje ime – istaknuvši golemu zaslugu Agencije i njezina prvog čovjeka za dostignutu razinu promocije pobjednika na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uputivši iskrene čestitke svim dobitnicima, naglasila je i koliko su ovi mladi ljudi i njihovi mentori odvojili svoga slobodnoga vremena kako bi postigli najbolje rezultate. Istaknula je i još jedno postignuće Agencije – članstvo u asocijaciji EuroSkills  – gdje će naši učenici moći odmjeriti svoja znanja i vještine sa svojim kolegama iz Europe.

U ime svih svojih kolega riječ zahvale uputila je učenica Marina Damjanović iz Grafičke škole u Zagrebu, istaknuvši kako im je Agencija, putem organizacije natjecanja, omogućila da iskažu svoja znanja i vještine.
U predahu između dodjela priznanja pobjednicima na međunarodnim natjecanjima i dodjele nagrade Faust Vrančić, nastupile su učenice Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj iz Zagreba s glazbeno-znakovnom točkom Imagine.
Ove školske godine na državnim natjecanjima nastupila su 984 učenika sa 664 mentora u 69 disciplina i na 8 smotri, a sve se održavalo u 30 škola domaćina širom Republike Hrvatske.

Prva mjesta na državnim natjecanjima ostvarila su 94 učenika čiji popis možete pogledati ovdje.