Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održan 8. Međunarodni andragoški simpozij

  Datum objave: 25. rujna 2020.

Održan 8. Međunarodni andragoški simpozij

 

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je godine, od 21. do 23. rujna 2020. organizirala 8. Međunarodni andragoški simpozij koji se održao u sklopu ESF-ova projekta Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih u Vodicama, u Hotelu Olympia & Olympia Sky. Kroz bogat program Simpozija istaknuti stručnjaci za obrazovanje odraslih informirali su sudionike, prenijeli im svoja iskustva te omogućili da steknu nova andragoška znanja i vještine.

Ovim putem želimo zahvaliti svim sudionicima na iskazanom interesu za sudjelovanje na ovogodišnjem Simpoziju i pridržavanju svih potrebnih epidemioloških mjera za sigurnu provedbu Simpozija.

Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčića i pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja, Momira Karina, službeno je otvoren 14. Tjedan cjeloživotnog učenja. Na Simpoziju su Ognjen Piljek Žiljak i Martina Pervan iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih predstavili ESF projekt „Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih”. Mario Vučić, pomoćnik ravnatelja za razvoj obrazovanja odraslih održao je izlaganje na temu: Provedba nastave u obrazovanju odraslih za vrijeme epidemije Covid-19 (virtualno okruženje). Ovogodišnji je Simpozij bio svima koji rade u obrazovanju odraslih prilika da se upoznaju s najnovijim trendovima i aktualnostima na ovom području s posebnim osvrtom na potpuno novo okruženje za učenje, i to online te iskustva u provođenju ovakvog oblika učenja. Davorka Schmidt, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održala je predavanje na temu: Europske politike u obrazovanju odraslih.

S ciljem povećanja kvalitete u području obrazovanja odraslih tijekom Simpozija organizirane su radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina i donositelja odluka za provedbu postupaka osiguravanja i praćenja kvalitete u sustavu obrazovanja odraslih.

Teme održanih radionica bile su: Provedba on-line i kombinirane nastave u obrazovanju odraslih u okolnostima COVID-19, Uspostava sustava kvalitete u obrazovanju odraslih i Predstavljanje platforme EPALE – mogućnost za kvalitetniji rad ustanove (primjeri dobre prakse).

 

Unatoč novim okolnostima uzrokovanim epidemijom COVID-19, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nastavlja s provedbom aktivnosti usmjerenih na promociju cjeloživotnog učenja uvažavajući sve potrebne epidemiološke mjere za njihovu sigurnu provedbu te već tradicionalno organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja. Ovogodišnji, 14. Tjedan cjeloživotnog učenja, održava se od 21. rujna do 5. listopada 2020. te, kao i prethodnih godina, građani imaju mogućnost posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolove i slična događanja, dok će niz obrazovnih ustanova otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude. Najveći dio ovih aktivnosti provodit će se u virtualnom okruženju, odnosno online, a aktivnosti koje će se provoditi fizički, odvijat će se u malim grupama poštujući sve epidemiološke mjere.

 

 

U sklopu kampanje dodijelili smo nagrade Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. Ovogodišnji dobitnici nagrade Sanja Tarczay,  Mira Talaja i Miran Osuško uspjeli su, kao rezultat odlučnosti i ustrajnosti, ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima, a detalje njihovih životnih priča možete pogledati OVDJE.

Također su dodijeljena i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih. Ovogodišnja dobitnica Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je prof. dr. sc. Anita Zovko,  a dobitnici Priznanja za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih su Eržebet Tomić, prof. i Franjo Galeković, prof. Kratki film o ovogodišnjim dobitnicima možete pogledati OVDJE.

 

Sve novosti vezane uz kampanju mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici https://www.cjelozivotno-ucenje.hr/ i na službenom Facebook profilu.

Događanja u sklopu Tjedna 2020. možete pregledati na https://www.cjelozivotno-ucenje.hr/dogadanja/.

 

Galeriju fotografija sa Simpozija možete pogledati ovdje.

Prezentacije održanih izlaganja možete pronaći ovdje.