Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

14. Tjedan cjeloživotnog učenja

  Datum objave: 22. rujna 2020.

14. Tjedan cjeloživotnog učenja

 

Unatoč novim okolnostima uzrokovanim epidemijom COVID-19, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nastavlja s provedbom aktivnosti usmjerenih na promociju cjeloživotnog učenja uvažavajući sve potrebne epidemiološke mjere za njihovu sigurnu provedbu te već tradicionalno organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.

Ovogodišnji, 14. Tjedan cjeloživotnog učenja, održat će se od 21. rujna do 5. listopada 2020. te će, kao i prethodnih godina, građani imati mogućnost posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolovei slična događanja, dok će niz obrazovnih ustanova otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude. Najveći dio ovih aktivnosti provodit će se u virtualnom okruženju, odnosno online, a aktivnosti koje će se provoditi fizički, odvijat će se u malim grupama poštujući sve epidemiološke mjere.

Organiziranjem kampanje u ovim izazovnim vremenima ističe se važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene na tržištu rada, ali i u brojnim segmentima društva i svakodnevnog života te da se unatoč novim okolnostima može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

 

S ciljem da i ovogodišnja kampanja privuče što veći broj građana, pozivamo vas da zajedničkim snagama organiziramo što veći broj događanja koja bi obuhvaćala različita tematska područja i ciljne skupine, a na kojima ćemo sudionicima na izravan način ukazivati na važnost cjeloživotnog učenja. S obzirom na specifičnu situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19 čiji utjecaj je vidljiv na svim gospodarskim, socijalnim i drugim razinama pa tako i sustavu obrazovanja, a čije trajanje je nemoguće u ovom trenutku predvidjeti, ovim putem vas pozivamo da, sukladno svim propisanim epidemiološim mjerama, organizirate i prijavljujete vaša događanja koja ćete provoditi u sklopu ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja (radionice, predavanja, prezentacije, kazališne ili kino predstave, izložbe, sajmove, dane otvorenih vrata, webinare, također i sva ostala on-line događanja ili događanja koja ćete provoditi u vašoj ustanovi).

Molimo vas da događanja koja planirate provesti u sklopu kampanje prijavite putem poveznice koja se nalazi OVDJE.

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine, od 21. do 23. rujna 2020. organizira VIII. Međunarodni andragoški simpozij koji će se održati u sklopu ESF projekta Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih, 2. Element: Uspostava sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih. Simpozij će se održati u Vodicama, Hotel Olympia & Olympia Sky, Ljudevita Gaja 6. Kroz bogat program Simpozija istaknuti stručnjaci za obrazovanje odraslih informirat će sudionike, prenijeti im svoja iskustva, omogućiti da steknu nova andragoška znanja i vještine. S ciljem povećanja kvalitete u području obrazovanja odraslih tijekom Simpozija bit će organizirane radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina i donositelja odluka za provedbu postupaka osiguravanja i praćenja kvalitete u sustavu obrazovanja odraslih.

Nadalje, ovogodišnji Simpozij će svima koji rade u obrazovanju odraslih svakako biti prilika da se upoznaju s najnovijim trendovima i aktualnostima na ovom području s posebnim osvrtom na potpuno novo okruženje za učenje, i to online te iskustva u provođenju ovakvog oblika učenja.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru kampanje jest dodjela nagrade Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. Ovogodišnji dobitnici nagrade Sanja Tarczay,  Mira Talaja i Miran Osuško uspjeli su, kao rezultat odlučnosti i ustrajnosti, ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima, a detalje njihovih životnih priča možete pogledati OVDJE.

U sklopu kampanje dodjeljuju se i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih. Ovogodišnja dobitnica Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je dr. sc. Anita Zovko, prof.,  a dobitnici Priznanja za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih su Eržebet Tomić, prof. i Franjo Galeković, prof. Kratki film o ovogodišnjim dobitnicima možete pogledati OVDJE.

 

Sve novosti vezane uz kampanju mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici https://www.cjelozivotno-ucenje.hr/ i na službenom Facebook profilu.

Događanja u sklopu Tjedna 2020. možete pregledati na https://www.cjelozivotno-ucenje.hr/dogadanja/.

 

Za sve vas koji niste u mogućnosti ove godine sudjelovati, program otvorenja Tjedna cjeloživotnog učenja te Simpozij možete pratiti uživo 22.9. od 10:00 sati na sljedećoj poveznici ➡️ https://www.youtube.com/watch?v=PRCqjv8bUgQ .