Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

U Dubrovniku održan stručni skup za nastavnike brodostrojarstava

  Datum objave: 14. kolovoza 2014.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je 9. i 10. listopada 2014. u Pomorsko-tehničkoj školi u Dubrovniku organizirala i održala stručni skup za nastavnike brodostrojarske skupine predmeta koji izvode nastavu u  pomorskim školama. 
Pod vodstvom višega stručnoga savjetnika Damira Zvonara, dipl. ing.,  održana je rasprava o novomu kurikulumu za zanimanje Tehničar za brodostrojarstvo. Budući da učenici naših srednjih pomorskih škola nakon završetka školovanja plove i za strane brodarske kompanije te se nalaze na svjetskomu tržištu rada, bilo je potrebno izraditi novi kurikulum za zanimanje tehničar za brodostrojarstvo usklađen s međunarodnom pomorskom konvencijom STCW-a (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers – Međunarodna konvencija za standarde izobrazbe, izdavanja svjedodžbi i držanja straže za pomorce) i programima izobrazbe prema International Maritime Organization – Međunarodnoj pomorskoj organizaciji. Usklađenost kurikuluma s navedenom konvencijom provjerava Europska pomorska agencija za sigurnost – EMSA (European Maritime Safety Agency), kao agencija koja kontrolira primjenu pomorskoga zakonodavstva EU-a glede sigurnosti na moru i onečišćenja mora. 
U drugom dijelu stručnoga skupa održana su predavanja koja su obrađivala sljedeće teme: Matematičko modeliranje sustava – dr. sc. Vladislav Čučić (Dubrovnik); Osvrt na  primjenu STCW-konvencije – Leonardo Šango, dipl. ing. (Zadar); Primjena biogoriva u pomorstvu – Igor Kegalj, dipl. ing. (Bakar), Vjerovanja u zaštite od havarija kroz povijest plovidbe – Jere Bilan, dipl. ing. (Zadar). 
Sudionici su ovom prigodom posjetili podzemne prostore Hidroelektrane Dubrovnik, gdje su mogli vidjeti strukturu i rad sinkronih generatora. Zanimljivo je da svi noviji putnički brodovi (cruiseri) koriste upravo takav oblik pogona za proizvodnju električne energije i pogon elektromotora. Kod cruisera sinkrone generatore pogone Dieselovi motori. Zanimljivo je i to što je snaga jednoga generatora instalirana u HE Dubrovnik (a ona ih ima dva) 108 MW, jednak snazi generatora instalirana na cruiseru. Generatori s jednoga cruisera mogli bi zadovoljavati potrebe za električnom energijom cijele jedne županije! 
Sudionici su obišli i Pomorski muzej u Dubrovniku uz stručno vodstvo  kustosa Muzeja Dživa Bašića. Pritom su se upoznali s razvojem Dubrovačke Republike i njezina pomorstva kroz povijest. Uslijedila je plovidba brodom na motorni pogon i obilazak strojarnice s četverotaktnim Dieselovim motorom Caterpillar te posjet prirodnomu rezervatu Lokrum uz stručno vodstvo prof. Maksimilijana Miloševića, djelatnika Škole, koji je odličan poznavatelj povijesti Grada.