Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Završeno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola – GASTRO 2013.

  Datum objave: 11. kolovoza 2013.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

U vremenu od 10. do 13. travnja 2013. u Omišu u Hotelu Plaža održano je Državno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola RH – GASTRO 2013. koje je i ove godine imalo i međunarodni značaj. Domaćin je ovoga – 33. po redu – natjecanja bila Srednja škola „Jure Kaštelan“ iz Omiša, kojoj i ovom prigodom javno zahvaljujemo na profesionalnosti, naporu, trudu , entuzijazmu da na najbolji način prezentira svoju školu, grad, regiju, ukratko – svoju destinaciju kroz širok spektar pjesme, plesa, gastronomske ponude, organizacije strukovnih događanja kroz stručna predavanja i radionice. Veliko hvala i Hotelu Plaža koji je sve svoje resurse – ljudske, tehničke i tehnološke, stavio na raspolaganje u provedbi ovoga zahtjevnoga natjecanja.
 
Posebno zahvaljujemo našim uvaženim i dragim gostima: ministru dr. Željku Jovanoviću, savjetniku ministra turizma gosp. Ivi Bašiću, zamjeniku župana Splitsko-dalmatinske županije gosp. Luki Brčiću, zamjeniku gradonačelnika Grada Omiša gosp. Miji Mimici te predsjedniku Gradskoga vijeća Grada Omiša gosp. Zvonku Močiću.
 
 
Što su ovogodišnja natjecanja obilježila:
–      Individualnost natjecatelja i modularni pristup disciplinama.
Kroz modularne zadatke od natjecatelja se tražilo pokazivanje vještina i kompetencija potrebnih zanimanju za koje se natjecatelj školuje za lakše uključenje u svijet rada.
–      Otvorenost i transparentnost natjecanja struci, javnosti te velika zainteresiranost struke i svekolika medijska popraćenost.
Posebno ističemo suradnju s CARNet-om te izdvajamo neposredno uživo praćenje GASTRO natjecanja putem web streaming live-a. O zainteresiranosti struke, škola, pojedinaca i svih onih koji nisu mogli nazočiti samom natjecanju govori i podatak o gledanosti natjecanja putem web streaminga te ističemo činjenicu obaranja rekorda gledanosti  CARNet-a s ukupno 3.437 otvaranja streama. Naglašavamo, zapisi po disciplinama će biti dostupni nastavnicima i struci u edukacijske svrhe putem CARNet-ova MoD portala.

Video zapise možete pogledati OVDJE

–      Uvođenje vanjskih prosudbenih povjerenstava na natjecanju, tj. članova prosudbenih povjerenstava iz svijeta struke i gospodarstva.
Osim ocjenjivanja učenika-natjecatelja prema ocjenjivačkim listićima pojedine natjecateljske discipline, ističemo i evaluaciju predsjednika i članova prosudbenih povjerenstava učenicima i njihovim mentorima po održanim natjecanjima. Bilo je uistinu lijepo vidjeti kojom strašću i pažnjom kolege iz realnoga svijeta, struke, ukazuju na dobre strane uradaka i obavljenih zadataka, ali i na nedostatke koje treba popraviti i ukloniti kroz edukacijski proces.
–      Suradnja škola i gospodarstva se nalaže nužnim.
Naglašava se potreba razmjene naših nastavnika struke i sustručnjaka iz gospodarstva u realnom i edukacijsko-obrazovnome procesu. Posebno je to izraženo kao potreba u turističkim disciplinama, budući da tehnologija i primjena informatičkih alata idu jako brzim tempom te je stoga prisutan odmak u njihovoj primjeni u školskim kurikulumima i udžbenicima. Bilo bi nužno i poželjno doći do takvih alata i ugraditi ih u naše učionice kao standard kako bi učenici mogli odgovoriti zahtjevima gospodarstva u recepcijskom i agencijskome poslovanju.
–      Vještine koje učenici pokazuju u gastro disciplinama su unaprijeđene i na vrlo visokoj su kvalitetnoj razini tako da ni sami nismo svjesni koliko smo tu napredovali. Svakako, tome ide u prilog što je zadnjih godina dosta sustručnjaka iz gospodarstva, naročito kuhara i barmena, uključeno u razne oblike natjecanja, a ušli su i u škole kao demonstratori vještina koje su potrebne u suvremenoj turističkoj ponudi.
–      U sadašnjem vremenu donošenja novih kvalifikacija u strukovnom obrazovanju, novi pojmovi poput ˝ishoda učenja˝ su zorno prikazani kroz natjecateljske module na način da je učenik morao pokazati vještine potrebne za sutrašnji svijet rada te prema postavljenom zadatku pokazati i traženu samostalnosti i odgovornost. Prikazani i traženi ishodi učenja su mjerljivi i ocjenjivani.
 
 
Umjesto zaključka, za siže, pregled dojmova, citirat ćemo gospođu Sanju Bareza, članicu Državnog i Prosudbenoga povjerenstva te dugogodišnju radnicu putničke agencije Kompas, sada načelnicu Službe u Upravi za turističko tržište i međunarodnu suradnju u Ministarstvu turizma RH, u svom osvrtu članovima Državnoga povjerenstva GASTRO 2013.:
Ja ne bih bila ja da ne bacim osvrt na netom završeno natjecanje u kojem, iz godine u godinu, sve više uživam gledajući našu djecu kako napreduju u svladavanju znanja i vještina potrebnih za osvajanje tržišta rada. Međutim, takvu sliku ne bismo imali da iza njih ne stoje mentori koji ulažu velike napore „uhvatiti“ sve što mi zamislimo i koji imaju bezgranično strpljenje i ljubav u radu s djecom. Lijepo je promatrati njihove međusobne odnose, gotovo na razini roditelj – dijete, podršku i ohrabrenje.

Fotografije s natjecanja GASTRO 2013. možete pogledati ovdje.