Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Ministar dr. sc. Fuchs otvorio završnu konferenciju IPA projekta „Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma“

  Datum objave: 25. ožujka 2012.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

U utorak, 6. prosinca 2011. godine održana je  završna konferencija IPA projekta “Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma“. Konferenciji, koju je svečano otvorio ministar znanosti obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs, prisustvovalo je 300 sudionika, predstavnika obrazovnoga i gospodarskog sektora, dionika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, predstavnika medija.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gosp. Ivan Šutalo, u svojem uvodnom obraćanju istaknuo je kako je projekt imao je za cilj doprinijeti daljnjem razvoju hrvatskoga sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kroz osmišljavanje pristupa i alata za planiranje i razvoj kvalifikacija koje će omogućiti stjecanje kompetencija koje su potrebne na tržištu rada. Takvim pristupom osigurava se da strukovno obrazovanje, koje pohađa oko 70 posto hrvatske srednjoškolske populacije, postane privlačnije učenicima, vjerodostojnije poslodavcima te izazovnije nastavnicima.  

Ravnatelj gosp. Šutalo, istaknuo je najbitnije ostvarene rezultate. “U suradnji Agencije i tima domaćih i međunarodnih stručnjaka na projektu razvijena je nova metodologija za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, koja osigurava da se potrebe poslodavaca ugrađuju u strukovne obrazovne programe i na taj način omogućuju konkurentnost strukovnih učenika na tržištu rada, ali i uvjete za cjeloživotno učenje. Na temelju te metodologije razvijeno je 26 standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma. Nadalje, kroz projekt, a po uzoru na najbolje prakse mnogih europskih zemalja, razvijena je on-line baza podataka strukovnih kvalifikacija „E_kval“ koja će bit postavljena na internetskim stranicama Agencije. Ova baza podataka je interni alat Agencije i prvenstveno je namijenjen članovima radnih skupina sa svrhom da imaju na jednom mjestu pregled do sada razvijenih materijala te da mogu preuzeti dijelove standarda zanimanja i kvalifikacija iz svojeg ili drugog sektora ukoliko odgovara njihovoj potrebi. U suradnji Agencije i stručnjaka na projektu razvijeni su i alati za planiranje kvalifikacija – profili sektora. Riječ je o sveobuhvatnim analitičkim podlogama, koje po prvi put u RH na jednom mjestu, povezujući makroekonomske pokazatelje (podatci HZZ-a, DZS-a, FINA-e, E-matice, itd.) te podatke iz provedene ankete o potrebnim kompetencijama kod poslodavaca, daju osnovu za planiranje razvoja obrazovnog sustava u svrhu usklađivanja s potrebama tržišta rada. Ove analize bit će na raspolaganju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Agenciji, sektorskim vijećima ali i drugim dionicima radi planiranja razvoja strukovnih kvalifikacija i strukovnog obrazovanja, koje odgovara na potrebe tržišta rada”.
 
Kroz aktivnosti projekta, sastanke, radionice, osposobljavanja, konferencije i studijska putovanja značajno su ojačani kapaciteti dionika uključenih u strukovno obrazovanje; stručnjaka iz Agencije i drugih institucija, više od 250 članova sektorskih vijeća te više od 200 članova radnih skupina koje su radile na razvoju strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma.

Konferenciji je prisustvovao i veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU u Republici Hrvatskoj koji je u svojem uvodom obraćanju istaknuo kako su studije i istraživanja pokazali da ulaganje u obrazovanje nosi značajne pozitivne učinke te kako je obrazovanje još uvijek najbolje osiguranje od nezaposlenosti i siromaštva.

Konferenciju je svečano otvorio ministar znanosti obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs koji je u svojem govoru naveo kako je područje strukovnog obrazovanja najizravnije i najuže povezano sa svijetom rada. U njegovoj je prirodi omogućiti stjecanje stručnih kompetencija koje su relevantne, suvremene i što je najbitnije, koje podupiru gospodarstvo, koje ga razvijaju na suvremen i konkurentan način. Nadalje, ministar Fuch je rekao kako “Planiranje razvoja kvalifikacija postaje ključno pitanje svakog obrazovnog sustava u Europi i svijetu. Za uspješno planiranje kvalifikacija nužno je imati ažurne i relevantne podatke iz različitih izvora koji će omogućiti donošenje odluka, čiji rezultati će imati utjecaja na cijelo društvo: pojedince u cjeloživotnom obrazovanju, gospodarstvo i društvo u cjelini.
Razvojem profila sektora kroz ovaj projekt Republika Hrvatska usvojila je suvremenu praksu razvijanja metodologija i mehanizama za usklađivanje strukovnog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Možemo reći da s ovim alatom Hrvatska prednjači u regiji i šire, a što su potvrdili i međunarodni stručnjaci. Profili sektora mogu biti važan korak i za planiranje relevantne i racionalne mreže obrazovanih programa, a što će podići ukupnu kvalitetu obrazovanja.Upravo će kvalitetan sustav obrazovanja i osposobljavanja omogućiti hrvatskim građanima veću mobilnost i konkurentnost na europskom tržištu rada uskoro kad Republika Hrvatska postane punopravna članica Europske Unije.”

Konferencija je imala za cilj predstavnicima obrazovnoga i gospodarskog sektora, partnerima i dionicima u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, stručnoj i široj javnost te predstavnicima medija predstaviti glavne rezultate koji su ostvareni suradnjom Agencije i projektnog tima u posljednje dvije godine.