Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Prvi godišnji forum Europskog osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

  Datum objave: 15. ožujka 2011.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

19. lipnja 2009. godine usvojena je preporuka Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o uspostavi Europskog referentnog okvira za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (European Quality Assurance Reference Framework- EQARF)[1]. EQARF je referentni alat za jačanje suradnje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Opisuje ciklus kvalitete u strukovnom obrazovanju u četiri faze (planiranje, provedba, evaluacija i pregled/kontrola). Također, EQARF daje 10 indikatora kvalitete koji se mogu koristiti kao potpora evaluaciji i poboljšanju kvalitete sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i/ili pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
Po usvajanju Preporuke, uspostavljena je Mreža za provedbu EQARF-a, čiji članovi su i predstavnici Hrvatske:
  • Jelena Letica, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja i međunarodnu suradnju, Agencija za strukovno obrazovanje
  • Ana Gajzer, stručna suradnica za provedbu projekata u Odjelu za međunarodne projekte, voditeljica IPA projekta „Razvoj osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju“, Agencija za strukovno obrazovanje
  • Dubravka Ivanović, viša stručna savjetnica u Odjelu za stručni nadzor, Agencija za obrazovanje odraslih
EQAVET mreža (European Quality Assurance in Vocational Education and Training) kreirana je kako bi pomogla državama članicama pri promicanju i praćenju kvalitete u SOO-u te provedbi EQARF-a. EQAVET mreža pruža zajednički temelj za principe kvalitete, kriterije za povezivanje i indikatore. Sve države članice su pozvane da imenuju Nacionalne referentne točke za osiguranje kvalitete (Quality Assurance Reference Points) i da sudjeluju u EQAVET mreži.[2]
EQAVET mreža povezuje predstavnike država članica, socijalne partnere i Europsku komisiju. CEDEFOP (European Centre for Development of Vocational Training / Europski centar za razvoj strukovnog obrazovanja) i ETF (European Training Foundation / Europska zaklada za strukovno obrazovanje) imaju ulogu savjetodavne i stručne pomoći.
Područje djelovanja EQAVET mreže je pružanje europske platforme koja omogućuje održivu suradnju između zemalja i razmjenu informacija i iskustava; promicanje kulture kvalitete i njena poboljšanja; daljnje razvijanje zajedničkih principa, referentnih kriterija i indikatora, smjernica i alata za poboljšanje kvalitete u SOO-u na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini; posebice definiranje referentnih kriterija koji će se koristiti u izvješćima o napretku koji sve države članice moraju predati do 18. lipnja 2013.
U sklopu gore navedenog, 29. i 30. travnja 2010. u Madridu je održan prvi godišnji forum Mreže za provedbu Europskog referentnog okvira za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, EQAVET mreže, sukladno gore navedenom.
Na forumu su prisustvovali imenovani predstavnici Europske komisije, svih država članica, zemalja kandidatkinja za članstvo u EU (Turska, Hrvatska i Makedonija), socijalni partneri te vanjski stručnjaci u području osiguranja kvalitete.
Cilj foruma bio je:
  • predstaviti radni program za potporu provedbi Preporuke o uspostavi Europskog referentnog okvira za osiguranje kvalitete u SOO-u (EQARF),
  • predstaviti strategiju širenja i komuniciranja rezultata postignutih unutar EQAVET mreže
  • odabrati članove Upravljačkog odbora EQAVET mreže
  • odlučiti o budućem mandatu dviju radnih skupina unutar EQAVET mreže (radna skupina za razvoj smjernica za potporu pri razvoju pristupa provedbi EQARF-a na nacionalnoj razini te radna skupina o indikatorima kvalitete unutar EQARF-a).
Radne skupine su glavni instrumenti mreže. One će doprinijeti razvoju politika i ostvariti strateške ciljeve kroz raspravu i izradu materijala / smjernica. Njihovi pronalasci temeljit će se na praksama razvijenim unutar država članica i stručnosti sudionika u području osiguranja kvalitete, što će dovesti do donošenja politika temeljenih na dokazima. Radne skupine će se sastajati tri puta godišnje radi zajedničkog rada, a imat će potporu stručnjaka tijekom svog rada između sastanaka.
Unutar radne skupine za razvoj smjernica za potporu pri razvoju pristupa provedbi EQARF-a na nacionalnoj razini imenovana je hrvatska predstavnica, gđica. Ana Gajzer. Radna skupina sastat će se prvi put u Bruxellesu, 17. i 18. lipnja 2010. godine.


[1] https://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc1134_en.htm

[2] https://www.eqavet.eu/gns/home.aspx