Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih

  Datum objave: 15. ožujka 2020.

Blagdanska čestitka

  21. prosinca 2023.

PRAKSA ZA NASTAVNIKE – 4. CIKLUS

  13. studenoga 2023.

UNESCO-UNEVOC foto natječaj

  8. kolovoza 2023.

Europska godina vještina

  10. ožujka 2023.

Blagdanska čestitka

  22. prosinca 2022.

Obavijest

  4. travnja 2022.

Blagdanska čestitka Agencije

  24. prosinca 2021.

Sretan Svjetski dan učitelja!

  5. listopada 2021.

Obavijest o primanju stranaka

  5. studenoga 2020.

Poštovani ravnatelji, nastavnici, učenici i roditelji, andragoški djelatnici,

ovdje možete pronaći niz važnih informacija koji se odnose na funkcioniranje sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, organizaciju virtualne nastave te same Agencije.

Obavijesti su sljedeće:

  1. Važne upute za provedbu virtualne nastave u srednjim strukovnim školama
  2. Obavijest za učenike, nastavnike i ravnatelje strukovnih škola u Istarskoj županiji
  3. Uputa ustanovama za obrazovanje odraslih u vezi organizacije virtualne nastave
  4. Centar za informiranje i podršku – help-desk Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

VAŽNE UPUTE ZA PROVEDBU VIRTUALNE NASTAVE U SREDNJIM STRUKOVNIM ŠKOLAMA!
U ovoj specifičnoj i nimalo lakoj situaciji najprije se želimo zahvaliti svima iz sustava strukovnog obrazovanja na suradnji i zajedničkom radu, kako bismo već od ponedjeljka učenicima omogućili kontinuitet nastavnog procesa. Posebna zahvala nastavnicima i ravnateljima koji su dostavili i besplatno ustupili nastavne materijale.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je u svrhu organiziranja i provođenja virtualne nastave pokrenula mrežni portal https://nastava.asoo.hr
Na portalu će se od ponedjeljka, 16. ožujka objavljivati sadržaji u digitalnom obliku za svih 13 strukovnih obrazovnih sektora, a sadržaji su namijenjeni učenicima i nastavnicima.

  • Portal je strukturiran na način da se svaki sektor zasebno nalazi u padajućem izborniku. Unutar svakog sektora nalazi se popis nastavnih planova i programa / strukovnih kurikuluma. Unutar svakog nastavnog plana i programa / strukovnog kurikuluma nalazi se podjela po razredima (1.- 4.)  te zajedničke teme. Nadalje, unutar izbornika sektora, na dnu izbornika, možete pronaći zajedničke teme karakteristične za cijeli obrazovni sektor.
  • ASOO će sadržaje na portal postavljati u fazama, te vas stoga molimo za razumijevanje i strpljenje. Za prvu fazu bit će osigurani materijali i sadržaji za svaki sektor ili kao nastavne teme za pojedine obrazovne programe ili kao zajedničke teme  s predviđenim trajanjem od dva školska sata te vas molimo da ih potražite unutar vašeg sektora. Sadržaji uključuju praćenje video sadržaja te pitanja i zadatke za samostalan rad učenika.
  • Općeobrazovni materijali se pripremaju te će škole dobiti obavijest o pristupu tim materijalima. Potrebno je pratiti mrežne stranice Škole za život https://skolazazivot.hr i Agencije za odgoj i obrazovanje.
  • Savjetnici ASOO-a pružat će potporu nastavnicima u njihovim aktivnostima.
  • NATJECANJA UČENIKA / POLAGANJE STRUČNIH ISPITA: Sve aktivnosti su odgođene, a obavijesti su na mrežnim stranicama Agencija. Osobama kojima je polaganje stručnog ispita vezan uz ugovor o radu, rokovi se prolongiraju u skladu s novim rasporedom polaganja stručnih ispita
  • Praktična nastava kod poslodavaca za sve učenike strukovnih škola obustavljena je do daljnjega.

! Važna napomena !
Agencija osigurava materijale,  a raspored nastave izrađuje škola. Obveza nastavnika je organizirati i pratiti rad učenika te nastavni dan evidentirati u e-dnevnik.

Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja te ih je na razini škole samostalno organizirao, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio ASOO, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnost.

  • Ovim putem još jednom pozivamo sve nastavnike da snimaju sadržaje te  ukoliko netko od nastavnika ima snimljene video materijale, powerpoint prezentacije ili druge digitalne sadržaje za jednu ili više nastavnih jedinica, ili dijelove kurikuluma, a voljan ih je odmah ustupiti kako bi bili javno dostupni svim učenicima na portalu molimo da  ih dostavi na adresu e-pošte: nastava@asoo.hr, uz navođenje  imena i prezimena nastavnika, naziva materijala te za koji nastavni plan program/kurikulum se odnose te na koju godinu učenja.
  • Također, nastavnici  koji su spremni mogu odmah pristupiti izradi digitalnih sadržaja korištenjem prezentacija s audio ili video pripovijedanjem (https://support.office.com/hr-hr/article/snimanje-dijaprojekcije-s-pripovijedanjem-i-trajanjem-slajdova-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c)
  • Savjetnici u Agenciji dostupni su za savjetovanje i koordinaciju izrade digitalnih materijala.
  • Svi nastavnici koji se uključe u ove aktivnosti dobit će potvrde prema Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima. Posebno naglašavamo obvezu svih dosad promoviranih mentora i savjetnika propisanu navedenim Pravilnikom, a koja se odnosi na obvezu rada za potrebe obrazovnog sustava te vas molimo da ih na tu obvezu podsjetite.

Učenici, nastavnici, roditelji i ravnatelji na ovoj poveznici možete pronaći česta pitanja i odgovore s jasnim uputama: https://skolazazivot.hr/nastava-na-daljinu-cesta-pitanja-i-odgovori/

Upućujemo vas također i na važne stranice na kojima možete pronaći i pratiti sve informacije:

OBAVIJEST ZA UČENIKE, NASTAVNIKE I RAVNATELJE STRUKOVNIH ŠKOLA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

Dragi učenici, nastavnici i ravnatelji strukovnih škola u Istarskoj županiji,

u cilju što lakšeg snalaženja na  ASOO portalu za virtualnu nastavu pripremili smo kratke uputa za vas:

  • kako biste našli materijale namijenjene upravo vama, u izborniku SEKTORI s desne strane u kutu stranice nađite sektor u kojem se obrazujete
  • ulaskom u sektor pronađite kvalifikaciju/zanimanje za koje se obrazujete
  • ulaskom u kvalifikaciju/zanimanje odaberite godinu obrazovanja koju pohađate
  • u svakoj godini obrazovanja za vašu kvalifikaciju navedene su teme namijenjene za današnju nastavu
  • ako je navedena samo jedna tema, ona je primjenjiva za 2 školska sata
  • ako nije navedena tema, tada je za vaš razred namijenjena tema koja se nalazi u mapi ZAJEDNIČKE TEME
  • slijedite materijale i upute u njima, otvorite poveznice, riješite zadatke, odgovorite na pitanja
  • sve upute koje ste dobili u materijalima ili zadatke pošaljite svom predmetnom nastavniku na način komunikacije koji je unaprijed dogovoren.

Puno sreće u otkrivanju novih oblika nastave i nadamo se da će vam se svidjeti!

UPUTA USTANOVAMA ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH U VEZI ORGANIZACIJE VIRTUALNE NASTAVE

S obzirom da je sustav obrazovanja odraslih dio cjelokupnog obrazovnog sustava Republike Hrvatske, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji s nadležnim Ministarstvom osigurala je mogućnost da i polaznici obrazovanja odraslih mogu nastaviti svoj obrazovni proces. U skladu s uputom resornog Ministarstva obustavljena je nastava u cijeloj obrazovnoj vertikali, pa tako i u ustanovama za obrazovanje odraslih.
Za razliku od redovnog sustava koji koristi redovite resurse i platforme, organizacija nastave na daljinu u ustanovama za obrazovanje odraslih moguća je isključivo u skladu s raspoloživom infrastrukturom koju posjeduje svaka od ustanova pojedinačno. Praktična nastava u ustanovi i kod poslodavaca za sve polaznike obustavljena je do daljnjega.

Kako bismo osigurali kvalitetno praćenje cjelokupnog procesa, molimo sve ustanove koje organiziraju virtualnu nastavu da na kraju radnog tjedna dostave izvješće o provedenom obrazovnom procesu.
Izvješće treba sadržavati:

  • naziv ustanove,
  • naziv programa koji polaznici pohađaju,
  • broj polaznika,
  • kratak opis provedene aktivnosti (ne više od jedne stranice A4 teksta) koji se odnosi na korištene metode i alate pri provedbi nastave.

Molimo Vas da izvješća dostavljate e-poštom na: progimis@asoo.hr Upućujemo ustanova da prilikom slanja imenuju izvješća na sljedeći način: izvjesce_naziv ustanove_razdoblje 
Upite vezane za podršku i provođenje programa obrazovanja odraslih u virtualnom okruženju možete slati e-poštom na: progimis@asoo.hr ili telefonom na 01/6274612, Dragica Kovčalija.

U skladu s iznimno zahtjevnom situacijom organizacije nastave i nužnost stvaranja digitalnih obrazovnih sadržaja, ovim putem molimo i pozivamo sve ustanove i njihove nastavnike  ukoliko imaju snimljene video materijale, powerpoint prezentacije ili druge digitalne sadržaje za jednu ili više nastavnih jedinica ili dijelove kurikuluma te su ih voljni besplatno odmah ustupiti u svrhu organizacije nastave u redovnim strukovnim školama da nam iste dostave. Materijali će biti objavljeni na novom portalu Agencije nastava.asoo.hr koji je izrađen kao podrška korisnicima sustava zbog novonastale situacije u vezi epidemije COVID-19.

Kako bi materijali bili javno dostupni svim korisnicima na portalu molimo da ih dostavite isključivo na adresu e-pošte: nastava@asoo.hr, uz navođenje naziva ustanove, imena i prezimena nastavnika, naziva materijala te na koji se nastavni plan/ program/kurikulum odnose. Sadržaje s portala mogu besplatno koristiti i ustanove za obrazovanje odraslih.

Nadamo se da ćemo u ovoj izazovnoj situaciji pokazati solidarnost i zajedništvo.

U skladu s novonastalom situacijom vezanom uz epidemiju koronavirusa (Covid-19), preporučuje se ustanovama za obrazovanje odraslih da slijede upute nadležnih lokalnih i državnih tijela te upute koje vrijede za ostale dijelove sustava obrazovanja
Upućujemo vas također i na važne stranice na kojima možete pronaći i pratiti sve informacije:

CENTAR ZA INFORMIRANJE I PODRŠKU – Help-desk Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Poštovani korisnici sustava,

s obzirom na aktualnu situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa (Covid-19), ovim vas putem  obavještavamo da je uspostavljen Centar za informiranje i podršku u slučaju važnih upita, a u nastavku se nalaze kontakti na koje se možete obratiti.

  1. Molimo vas da upite vezane za održavanje virtualne nastave u strukovnim školama koji se odnose na strukovne predmete šaljete na adresu  e-pošte: nastava@asoo.hr
  2. Upiti vezani za sustav strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, natjecanja učenika, priznavanje inozemnih kvalifikacija, stručne ispite, napredovanja te ostali upiti  iz nadležnosti Agencije zaprimaju se telefonom, radnim danom od 8:00 do 16:00 sati i/ ili putem e – pošte na sljedeće kontakte:infocentar@asoo.hr, 01/6274 – 697 ili 01/6274 – 634
  3. Upite vezane za provođenje programa obrazovana odraslih u virtualnom okruženju možete slati  putem e-pošte na: progimis@asoo.hr; ili telefonom na 01/6274-612 ( Dragica Kovčalija)
  4. Upiti korisnika Europskoga socijalnoga fonda u području obrazovanja zaprimaju se telefonom radnim danom od 8:00 do 16:00 sati i/ili putem e-pošte na sljedeće kontakte: defco@asoo.hr; 01/6274-691

Za hitne i neodgodive upite svaki radni dan iza 17:00 sati te vikendom i blagdanima možete se obratiti na: 099/4395-483 i 099/4395-484