Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Erasmus+ – Provedba istraživanja kompetencija odraslih u Republici Hrvatskoj

Temeljem službene obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja prema Europskoj komisiji 14. lipnja 2018. i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj 15. lipnja 2018., Hrvatska se priključila provedbi drugoga ciklusa istraživanja PIAAC. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je imenovana institucijom zaduženom za provedbu ovog istraživanja u Hrvatskoj. Istraživanje PIAAC je najveća i najinovativnija procjena velikog opsega u području pismenosti odraslih. Cilj mu je pružiti sveobuhvatnu sliku ključnih vještina među radno sposobnim stanovništvom (16-65) te istražiti kako se te vještine koriste na poslu i u društvu, kako se mijenjaju s obzirom na stupanj obrazovanja, osposobljenosti i iskustvo učenja odraslih te kako je ovladanost vještinama povezana s obrazovnim, ekonomskim i socijalnim ishodima, odnosno visinom plaće, radnim statusom, gospodarskim rastom i produktivnošću te, u konačnici, i socijalnom dobrobiti.

Obveza svih zemalja uključenih u istraživanje je godišnja uplata kotizacije (tzv. međunarodnoga doprinosa). Kako bi potaknula i olakšala sudjelovanje zemalja članica Europske unije u ovom istraživanju, Europska komisija je kroz zatvoreni natječaj omogućila prijavu Erasmus+ projekta čiji je cilj sufinanciranje (do 80 %) navedenih troškova kotizacije (međunarodnog doprinosa) za sudjelovanje u istraživanju PIAAC od 2021. do 2023. godine. Na temelju ovog natječaja Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je projektni prijedlog, koji je potom i prihvaćen.

Vrijednost projekta je 229.272,00 EUR, a isti je usmjeren na davanje financijske podrške sudjelovanju Hrvatske u drugom ciklusu istraživanja PIAAC koje provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u razdoblju od 2021. do 2023. godine.