Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Promocija cjeloživotnog učenja faza II

Projekt Promocija cjeloživotnog učenja faza II ukupne vrijednosti 11.840.800,00 kn, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 (OP ULJP 2014 – 2020). Nositelj projekta je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), a projekt se provodi u razdoblju od 2020. do 2023. godine.

Svrha i ciljevi projekta

Svrha je projekta odgovoriti na problem nedovoljnog uključivanja građana RH u cjeloživotno učenje podizanjem svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja, promocijom različitih mogućnosti za cjeloživotno učenje te širenjem postojećih i uvođenjem novih aktivnosti povećati sudjelovanje/uključenost odraslih u procesima cjeloživotnog učenja, a kako bi se jačala njihova konkurentnost na tržištu rada i ojačali osobni kapaciteti pojedinca za aktivno djelovanje u društvu.

Nadalje, projektom će se ojačati kompetencije obrazovnog osoblja iz ustanova za obrazovanje odraslih.

Projektne su aktivnosti organizirane su u sklopu četiri elemenata:

 1. Nacionalna kampanja promocije cjeloživotnog učenja
 2. Jačanje kompetencija obrazovnog osoblja u ustanovama za obrazovanje odraslih
 3. Promidžba i vidljivost
 4. Upravljanje projektom i administracija

OSTVARENE AKTIVNOSTI U 2021. GODINI:

 • izrađen redizajn vizualno-komunikacijskog rješenja projekta
 • izrađen medijski plan i komunikacijski materijali za medijsku kampanju promicanja cjeloživotnog učenja
 • provedena medijska kampanja promicanja cjeloživotnog učenja
 • angažirano osam regionalnih koordinatora u pripremi, organizaciji i provedbi kampanje Promocija cjeloživotnog učenja
  • održana svečanost otvaranja Tjedna cjeloživotnog učenja
  • održana su 426 događanja u kojima su sudjelovale 183 različite institucije u sklopu 15. Tjedna cjeloživotnog učenja (od 27. rujna do 3. listopada 2021. godine)
 • proveden 15. Tjedan cjeloživotnog učenja
 • proveden 12. Sajam cjeloživotnog učenja
 • dodijeljene tri nagrade Maslačak znanja
 • dodijeljena tri Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih u RH
 • održana dva ciklusa andragoških radionica u Zagrebu i Osijeku
  • kroz dva ciklusa radionica za usavršavanje, koji su se održali u razdoblju od ožujka do srpnja 2021. godine, polaznici su imali na raspolaganju edukacije organizirane kroz pet modula
 • održana svečanost uručivanja potvrda polaznicima andragoških radionica
  • potvrde je primilo 50 andragoških djelatnika koji su uspješno završili andragoške edukacije s ciljem jačanja kompetencija obrazovnog osoblja u ustanovama za obrazovanje odraslih
 • održan IX. Međunarodni andragoški simpozij
  • kroz trodnevni program Simpozija sudionici, njih 140, su imali priliku upoznati se s najnovijim trendovima i aktualnostima na području obrazovanja odraslih, s posebnim osvrtom na primjenu modela mikrokvalifikacije u skladu s HKO-om, prijedlog novog zakona o obrazovanju odraslih te uspostavu sustava kvalitete u sustavu obrazovanja odraslih u RH
 • nabavljeni promotivni materijali; tiskana brošura o rezultatima kampanje TCU i sažetak IX. Međunarodnog andragoškog simpozija

Na navedenim događanjima sudjelovalo je nekoliko tisuća građana. Informiranje građana o tome kako sami mogu postati dio procesa cjeloživotnoga učenja te njihovo motiviranje da se na taj korak odvaže, okosnica je svakog Tjedna cjeloživotnog učenja, a kampanja je bila je snažno medijski popraćena. Aktivnosti kampanje popraćene su i promotivnim materijalima te brošurom o rezultatima kampanje.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je, uvažavajući sve potrebne epidemiološke mjere koje je zahtijevala trenutačna epidemiološka situacija uzrokovana COVID-19, organizirala, deveti po redu, Međunarodni andragoški simpozij koji se održao u Termama Sveti Martin na Muri od 20. do 22. listopada 2021. godine. Kroz trodnevni program Simpozija sudionici, njih 140, su imali priliku upoznati se s najnovijim trendovima i aktualnostima na području obrazovanja odraslih, s posebnim osvrtom na primjenu modela mikrokvalifikacije u skladu s HKO-om, prijedlog novog zakona o obrazovanju odraslih te uspostavu sustava kvalitete u sustavu obrazovanja odraslih u RH. Nadalje, radi povećanja kvalitete u području obrazovanja odraslih tijekom Simpozija organizirana su predavanja i radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina i donositelja odluka za provedbu postupaka osiguravanja i praćenja kvalitete u sustavu obrazovanja odraslih.

S ciljem unaprjeđenja profesionalizacije i poticanja na razmjenu znanja među nastavnicima koji rade u obrazovanju odraslih provedena su dva ciklusa andragoških radionica u Zagrebu i Osijeku. Kroz dva ciklusa radionica za usavršavanje, koji su se održali u razdoblju od ožujka do srpnja 2021. godine, polaznici su imali na raspolaganju besplatne, ali vrlo ozbiljne i zahtjevne edukacije organizirane kroz pet modula. Edukacije su se provodile kroz program Curriculum globALE koji obuhvaća pet tematskih osnovnih modula u trajanju od osamnaest radnih dana, odnosno 336 sati, a obrađene su sljedeće teme: Pristup obrazovanju odraslih, Planiranje, organizacija i evaluacija u obrazovanju odraslih, Učenje i poučavanje odraslih, Komunikacija i grupna dinamika u obrazovanju odraslih i Metode obrazovanja odraslih. Na kraju oba ciklusa održane su i 23 završne radionice (u obliku jednodnevnih radionica) kojima su obuhvaćeni dodatni polaznici iz ustanova za obrazovanje odraslih i srednjih strukovnih škola i tako je napravljena izvrsna diseminacija što je zasigurno dalo i dodatnu vrijednost sustavu obrazovanja odraslih. Na andragoškim usavršavanjima u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ukupno je sudjelovalo 384 andragoških djelatnika.

 

Više informacija o projektu možete pronaći na: https://www.cjelozivotno-ucenje.hr/