Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Tim mladih hrvatskih stručnjaka na europskom natjecanju u vještinama

  Datum objave: 4. listopada 2018.

EuroSkills natjecanje najveće je europsko strukovno natjecanje koje promiče izvrsnost i strukovne vještine mladih do 25 godina života, a održava se svake dvije godine u jednoj od država članica WorldSkills Europe organizacije.

Hrvatski tim, pod nazivom WorldSkills Croatia, kao punopravna članica WorldSkills Europe obitelji, nastupio je s delegacijom od 13 natjecatelja u 11 disciplina. Ove je godine natjecanje održano od 26. do 28. rujna 2018. u Budimpešti, Mađarska. Na samom natjecanju sudjelovalo je 28 zemalja sudionica u 37 disciplina. Natjecanje je posjetilo preko 100.000 posjetitelja. Naš WorldSkills Croatia tim se natjecao u 9 individualnih ( Kamenoklesarstvo, Zidarstvo, Vodoinstalacije i grijanje, Automobilska tehnologija, Hotelska recepcija, Kuharstvo, Frizerstvo, Web razvoj, CNC glodanje) i 2 timske discipline ( Modni dizajn i tehnologija i ICT specijalist). Naši natjecatelji dolaze iz strukovnih škola, a kroz pripreme za samo natjecanje vodili su ih njihovi mentori, redom nastavnici i profesori strukovnih predmeta.

Natjecatelj Ante Burum u disciplini Hotelska recepcija bio je naš najbolji natjecatelj te je osvojio Medallion of Excellence, dok su natjecateljice Tena Šumski i Lorena Conjar u timskoj disciplini Modni dizan i tehnologije proglašene Best of Nation.
U ukupnom poretku ES2018 natjecanja Hrvatska je osvojila 17. mjesto prema ukupnom broju osvojenih bodova.

S ciljem promocije izvrsnosti, privlačnosti i uključivosti strukovnog obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provodi projekt „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“ koji se financira iz ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudskih potencijali“ 2014-2020. Jedna od aktivnosti projekta uključuje promociju i popularizaciju strukovnog obrazovanja. Sa svrhom ostvarivanja kohezije između različitih reformskih mjera koje se odvijaju u sustavu odgoja i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pod nazivom WorldSkills Croatia,  u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, odlučila je uključiti  učenike završnih razreda osnovnih škola iz eksperimentalnog programa „Škola za život“. Posjetom natjecanja u vještinama EuroSkills 2018 učenici su dobili priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje i osobno se uvjerili u atraktivnost strukovnih zanimanja kroz natjecanje.

Vijesti vezane uz WorldSkills i EuroSkills natjecanja, novosti iz svijeta promicanja izvrsnosti i vještina te ostale interesantne sadržaje možete pratiti putem društvenih mreža WorldSkills Croatia (Facebook i Instagram).

Fotogaleriju s natjecanja možete pogledati ovdje.