Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Dodijeljeno 100 milijuna kuna za 28 projekata za razvoj, unapređenje i provedbu stručne prakse u visokom obrazovanju

  Datum objave: 9. ožujka 2020.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 9. ožujka 2020. godine svečanost uručivanja ugovora iz poziva Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju, financiranog iz sredstava Europskoga socijalnog fonda, Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Riječ je o gotovo 100 milijuna kuna (99.433.635,49) za

28 projekata namijenjenih uvođenju i unapređenju kvalitete stručne prakse i jačanju kompetencija osoblja visokih učilišta
za razvoj modela učenja uz rad (work based learning) te omogućavanju stjecanja radnog iskustva tijekom studija.
Osim 28 visokih učilišta koja su nositelji projekata, u projekte je uključena još 51 partnerska organizacija. Tijekom dvije do
tri godine koliko je predviđeno da projekti traju, više od deset tisuća studenata sudjelovat će u različitim oblicima i programima stručne prakse, odnosno učenja uz radno iskustvo.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je ugovorilo projekte iz Poziva za internacionalizaciju visokog obrazovanja i provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira na razini visokog obrazovanja tako da trenutačno 88 visokih učilišta u Republici Hrvatskoj koristi bespovratna sredstva Europskoga socijalnog fonda (65,185%, odnosno 88 od 135 VU), bilo kao nositelji projekata bilo kao partneri.

Ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, naglasila je da se provedbom danas potpisanih projekata ugovoreni iznos sredstava iz Europskoga socijalnog fonda namijenjen obrazovanju i znanosti povećava na dvije milijarde i tristo milijuna kuna, pri čemu je jedna milijarda kuna usmjerena na visoko obrazovanje. Osim 84 projekta koji se financiraju iz otvorenih poziva na dostavu projektnih prijedloga, u provedbi su i četiri projekta financirana izravnom dodjelom sredstava, ukupne vrijednosti gotovo 540 milijuna kuna (538.926.517,54). Pri tome je čak 507 milijuna kuna namijenjeno za stipendije studentima nižega socijalno-ekonomskog statusa (321 milijun) i stipendije studentima u prioritetnim (STEM) područjima (186 milijuna).

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić, naglasio je da je pred dobitnicima sredstava koji će provoditi projektne aktivnosti, kao i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja će ih u tome pratiti, velik posao.

Savjetnik ministra rada i mirovinskoga sustava, Vicko Mardešić, izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima u sklopu ovog poziva i napomenuo da je oko 30% alokacije Europskoga socijalnog fonda dodijeljeno za područje obrazovanja i cjeloživotnog učenja te da sredstva koja su nam na raspolaganju mogu pridonijeti društvenome i gospodarskome razvoju.

Ugovore su dobitnicima uručili ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić i savjetnik ministra rada i mirovinskoga sustava Vicko Mardešić.

Ministrica je čestitala dobitnicima i poručila da ulaganjem u ove projekte stvaramo preduvjete za održivu budućnost.