Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Održana završna konferencija projekta „Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova“

  Datum objave: 18. rujna 2012.

Završna konferencija IPA projekta „Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova“, čiji je korisnik bila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održana je u utorak, 6. ožujka 2012. godine u hotelu International u Zagrebu.
Projekt je financiran sredstvima EU u okviru IV komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA – Razvoj ljudskih potencijala. Opći cilj projekta bio je stvaranje uvjeta za povećanje konkurentnosti odraslih polaznika na tržištu rada radi poboljšanja njihovog socioekonomskog statusa. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 5 milijuna eura, od čega je 1,5 milijuna eura iznosio ugovor o uslugama, a 3.4 milijuna eura ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Potpore ustanovama za obrazovanje odraslih pružene su za stvaranje novih kratkih programa ili modernizaciju postojećih radi razvijanja ključnih i drugih kompetencija odraslih polaznika kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada. Nadalje, ustanove za obrazovanje odraslih potaknute su na stvaranje regionalnih mreža, odnosno partnerstava između ustanova za obrazovanje odraslih i lokalnih partnera kako bi se razvili programi koji su bolje prilagođeni potrebama lokalnog tržišta rada.
Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih g. Ivan Šutalo istaknuo je kako je u okviru sheme dodjele bespovratnih sredstava potpisano je 20 ugovora s ustanovama za obrazovanje odraslih te je u aktivnostima sudjelovalo 58 ustanova za obrazovanje odraslih, a besplatno je osposobljeno 2850 polaznika. Nadalje, naveo je ključne rezultate projekta koji uključuju istraživanje „Metode analize obrazovnih potreba za gospodarski razvoj: Sažetak i rezultati za Republiku Hrvatsku“ s ključnim podatcima o usklađivanju obrazovanja i potreba tržišta rada na razini županija, ali i cijele RH; Vodič ustanovama za obrazovanje odraslih – od ideje do javne isprave te revidiranu metodologiju za izradu programa za obrazovanje odraslih.
Tijekom završne konferencije istaknut je jaz između ponuđenih i traženih kompetencija na tržištu rada te njegov značajan utjecaj na visoku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj. O važnosti usklađivanja obrazovanja i tržišta rada govorili su g. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava koji je osobito istaknuo nužnost promjena koje će dovesti do toga da se ljudi obrazuju za zanimanja u kojima se mogu zaposliti. Ministar Mrsić podržao je projekte cjeloživotnog obrazovanja kao jednu od mjera koja bi trebala uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom na tržištu rada.
Skupu se obratio i g. Luigi Barile, prvi savjetnik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj te zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, gđa Marija Lugarić, koja je posebno istaknula stogodišnju tradiciju hrvatskog sustava obrazovanja odraslih te nadodala kako kraj ovog projekta predstavlja temelj daljnjem unapređenju sustava obrazovanja odraslih.