Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Predstavljanje projekta „Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma“ IPA Komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala – Program Europske Unije za Hrvatsku

  Datum objave: 8. lipnja 2011.

U utorak 30. ožujka 2010. svečano je otvoren i predstavljen projekt «Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma» koji provodi konzorcij na čelu sa Scottish Qualifications Authority (SQA), u suradnji s GOPA-om i Fontys-om, te s Agencijom za strukovno obrazovanje – kao partnerom u projektu.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,799,965,00 eura, a financiran je iz Programa Europske Unije za Hrvatsku, IPA – Komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala. Projekt je započeo 27. siječnja 2010., a njegov je svršetak predviđen za 27. siječnja 2012. godine.
 
Svečanosti otvorenja projekta nazočilo je 60-ak uzvanika i predstavnika raznih javnih i obrazovnih ustanova, gospodarstvenika, Delegacije Europske Unije u RH, te predstavnika drugih projekata koje financira Europska Unija, a koji su usko povezani s ovim projektom. U pozdravnom govoru sudionicima svečanosti obratili su se gđa Vesna Hrvoj-Šic, ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), i g. Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje (ASO).
 
U ime konzorcija koji provodi projekt nazočnima su se obratili g. Mike Hewett i g. Eric Verin, a zatim su uslijedile prezentacije Projektnoga tima. G. Nino Buić, voditelj Odsjeka za provedbu projekata u Agenciji za strukovno obrazovanje, i g. Jürgen Weiss, voditelj Projektnoga tima, predstavili su ciljeve, očekivane rezultate i učinke projekta. Glavne aktivnosti i planirane ishode projekta predstavili su i ostali članovi ovoga tima – g. Thierry Rosenzweig, ključni stručnjak za izgradnju kapaciteta, i g. Robert Checksfield, ključni stručnjak za razvoj kvalifikacija i kurikuluma.
 
            Opći je cilj projekta poboljšati kapacitet hrvatskoga sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja – kroz kvalifikacije i kompetencije (koje zahtijeva tržište rada) te kroz prilagodbu sustava zahtjevima gospodarstva (koji se neprestano mijenjaju). Zahvaljujući novim kvalifikacijama, strukovno će obrazovanje postati privlačnije učenicima, poslodavcima, nastavnicima i strukovnim školama.
 
            Svrha projekta je utvrđivanje i poboljšanje rezultata reforme sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koja je provedena uz potporu programa Europske Unije CARDS za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.
 
Navedeno će se postići kroz:
·        potporu osmišljavanju i razvoju strukovnih kvalifikacija temeljenih na kompetencijama te kurikuluma utemeljenih na zahtjevima gospodarstva i samih učenika, a usklađenih s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom
·        omogućavanje pristupa primjerima najbolje prakse za stručnjake, pružatelje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te dionike, u svrhu poboljšanja hrvatskoga sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. 
 
 
Za više informacija, molimo kontaktirajte:
Jürgen Weiss, voditelj Tima
telefon: +385 (0)1 62 74 683;
e-pošta: jurgen.weiss@aso.hr
Branka Krizmanić, voditeljica Ureda
telefon: +385 (0)1 62 74 681,
e-pošta: branka.krizmanic@aso.hr