Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Uspješno održano WorldSkills Croatia 2023 natjecanje

  Datum objave: 16. svibnja 2023.

Uspješno održano WorldSkills Croatia 2023 natjecanje

 

Od 10. do 12. svibnja 2023. godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe, Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023.

Tijekom tri dana 405 učenika strukovnih škola, u pratnji 400 nastavnika i mentora natjecalo se u 46 disciplina u velikom sajamskom prostoru koje je simuliralo radno okruženje. Cilj natjecanja je predstavljanje talenata i vještina učenika, kvalitete rada njihovih nastavnika, izvrsnost strukovnih škola te se time želi podići vidljivost i istaknuti važnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Ovaj jedinstveni događaj bila je izvrsna prilika za povezivanje obrazovanja i gospodarstva budući je 42 partnera podržalo natjecanje. U organizaciji natjecanja sudjelovalo je i 28 škola domaćina iz cijele Hrvatske.

Natjecanje u brojkama:

  •  3 dana
  • 6 paviljona Zagrebačkog velesajama
  • 8 radionica HZZ-a za učenike osnovnih škola
  • 28 škola domaćina
  • Više od 40 partnera
  • 46 disciplina
  • 200 strukovnih škola
  • 400 mentora
  • 405 natjecatelja
  • Više od 1000 sudionika
  • više od 5.000 posjetitelja
  • 16.000 m2 sajamskog prostora

Ovo je bilo četvrti put da Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, organizira ovakvo događanje. Kratki video s ovogodišnjeg natjecanja možete pogledati ovdje: https://youtu.be/yDo5Eis8HJk

Riječ je o logistički vrlo zahtjevnom događanju o čemu svjedoče neke brojke: sudionici su bili smješteni u 12 zagrebačkih hotela, a do mjesta natjecanja prevozilo ih 20 autobusa u 7 različitih linija. Tijekom natjecanja podijeljeno je više od 4500 obroka. Agencija je organizirala 23 autobusa koji su prevezli više od 1100 učenika osnovnih škola iz svih dijelova Hrvatske.

Zašto ovo događanje?

Jedan od problema strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj je i njegova neprivlačnost i niski ugled u društvu, među roditeljima i učenicima osnovnih škola. U mnogim zemljama, kao i na europskoj razini organizacija natjecanja učenika strukovnih škola prepoznato je kao potencijal u promicanju vidljivosti i podizanju privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao poželjnog odabira karijere. Kroz organizaciju ovog događanja, Agencija, u suradnji s Ministarstvo znanosti i obrazovanja te brojnim strukovnim školama radi na podizanju svijesti o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju kod roditelja, učenika osnovnih i srednjih škola te poslodavaca. Natjecanja u vještinama mogu pomoći u povećanju privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a kod učenika strukovnih škola pomažu promicanjem želje za dodatan rad, vlastito usavršavanje i stjecanje novih vještina.

Posjetitelj i vidljivost natjecanja

Ključna ciljna skupina kojoj je događanje namjeno su i učenici osnovnih škola. Posjetom WorldSkills Croatia natjecanju učenici su dobili priliku upoznati se s brojnim mogućnostima koje pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Tijekom događanja, za učenike i stručne suradnike osnovnih škola, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, organizirane su radionice o odabiru srednje škole, zapošljivosti pojedinog zanimanja te alatima za profesionalno usmjeravanje. Također, u svakoj zoni discipline bile su osmišljene aktivnosti „Isprobaj vještinu“ kroz koje su posjetitelji mogli praktično isprobati svoje vještine. Sve ove aktivnosti osmišljene su s ciljem poticanja učenika osnovnih škola na nastavak svog školovanja u nekom strukovnom obrazovnom programu.

Natjecanje se provodi pod nazivom WorldSkills Croatia, a u skladu modernim trendovima tzv. „skills“ pokreta kojim se pod tim nazivom promiče strukovno obrazovanje, razvoj karijere, promocija važnosti vještina, međunarodna suradnja te natjecanja mladih osoba na europskoj i svjetskoj razini. Ovime se osigurala i vidljivost hrvatskih natjecanja i smotri učenika strukovnih škola na međunarodnoj razini, a dokaz tome je i sudjelovanje inozemnih natjecatelja na ovogodišnjem natjecanju iz 5 europskih zemalja (Belgije, Mađarske, Poljske, Njemačke, Crne gore). Također, natjecanje su obišle i delegacije i gosti iz Slovenije, BiH i Srbije.

Neposredno prije natjecanja, Agencija je provela i medijsku kampanju “Vještine su svuda oko nas” kojom se htjelo ukazati na važnost strukovnih vještina te najaviti samo događanje.