Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

11. smotra Dani E-medica 2018

  Datum objave: 12. veljače 2018.

11. smotra Dani E-medica 2018

 

Ovogodišnja 11. smotra Dani E – medica 2018. održana je od 8. do 11. veljače 2018. godine u Termama Tuhelj pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za odgoj i obrazovanje i CARNet-a. Zlatni sponzori 11. smotre bili su Supranet i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Na smotri je sudjelovalo ukupno 275 sudionika – 171 učenik i 104 nastavnika iz 34 zdravstvene škole iz Hrvatske i inozemstva.
Godišnja smotra Dani E-medica 2018. okupila je sve učenike i nastavnike koji su prethodne školske godine sudjelovali u nacionalnom projektu E-medica, projektu stvaranja virtualne zajednice zdravstvenih škola. Smotra, koju je 2005. godine pokrenula Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, uz potporu svih hrvatskih zdravstvenih škola, 2006. godine afirmirala se kao pilot-projekt CARNet-a, i uz veliku potporu tvrtke Microsoft Hrvatska.
Cilj ovoga projekta je povezivanja svih zdravstvenih škola u Republici Hrvatskoj i inozemstvu kroz izradu edukativnog portala medicinskih škola, komunikaciju učenika i nastavnika putem Interneta i opće korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svakodnevnom edukacijskom procesu, kako kroz strukovnu nastavu, tako i kroz općeobrazovne predmete i izvannastavne aktivnosti učenika.
Okupljenima su se uz zamjenicu župana Jasnu Petek, obratili i pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić, Antonela Czwyk Marić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvoje Novak iz Termi Tuhelj te predstavnici organizatora.
U tri dana trajanja Smotre u središtu zbivanja i aktivnosti bili su učenici koji su kroz samostalna izlaganja predstavili svoje škole i ukupno 27 zajedničkih projekata, nastalih u suradnji dviju do pet različitih škola iz Hrvatske i inozemstva. Pored samostalnih predstavljanja škola sudionika, održane su sportske radionice za učenike i 12 predavanja za strukovne nastavnike: „Mogućnosti za strukovne škole u okviru programa Erasmus +”, „Projekt E-škole i scenariji poučavanja“, „Mjerenje kvalitete u odgoju i obrazovanju“, „Zdravstvena pismenost“, „Pozitivne promjene u organizaciji nastave potaknute projektom E-medica“, „Implementacija sadržaja projekata E-medica u predmete redovne nastave i završne radove učenika“, „Digitalna pismenost u Google učionici”, „Obrazovne igre u nastavi informatike“, „Uporaba IK alata u izradi nastavnih multimedijalnih sadržaja“, ,,Vrste i važnost pitanja u nastavi i projektima”,  „Hrvatski jezik u strukovnom kurikulumu“, „Učenička procjena nastavnih aktivnosti u strukovnim predmetima u zanimanju medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege.“
Osim svih zdravstvenih škola u Republici Hrvatskoj i četrnaest partnerskih škola izvan sektora Zdravstva, na smotri je sudjelovalo i jedanaest inozemnih škola iz Slovenije (sve slovenske medicinske škole iz Maribora, Ljubljane, Celja, Novog Mesta, Postojne), Makedonije (Skopje), Srbije (Beograd, Kikinda, Sremska Mitrovica), te Bosne i Hercegovine (Sarajevo).
Projekt se realizira kroz pet segmenta. Razmjena učenika realizira se kroz međusobne razmjene grupa troje do sedmero učenika iz dviju do pet različitih zdravstvenih škola iz Hrvatske ili inozemstva, a koji borave kod svojih vršnjaka. Učenici, pod vodstvom nastavnika struke, zajedno pohađaju redovnu nastavu i strukovnu praksu u tim sredinama, te rade na zajedničkim učeničkim projektima.
Vođenje projektnih timova (Net-sastanci) bazira se na izradama strukovnih sadržaja kroz suradnju projektnih timova (troje do petoro učenika) iz dviju do pet različitih zdravstvenih škola iz Hrvatske ili inozemstva. U izradi projekta koriste se različite tehnologije komuniciranja među sudionicima projekata.
Pored strukovnih projekata u „E-medicu“ uključene su i druge (nezdravstvene) škole Republike Hrvatske s temama vezanima uz općeobrazovne predmete, zdravstveni odgoj, ali i edukaciju izrade e-sadržaja.
WEB stranice „E-medica“ kreiraju i uređuju koordinatori škola koje sudjeluju u projektu „E-medica“, dok materijale pišu učenici. Video konferencije realiziraju se kroz pilot-projekt CARNet-a i HUSO-a.