Prijeđite na glavni sadržaj

  PODIJELI SADRŽAJ

Dodjela nagrade “Faust Vrančić” državnim prvacima u strukovnim disciplinama

  Datum objave: 23. studenoga 2010.

 

Agencija za strukovno obrazovanje je ove godine po drugi put dodijelila nagradu „Faust Vrančić“ učenicama i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama, izložbama i sl. te zahvalnice njihovim mentorima i mentoricama za postignute izvrsne rezultate u pripremanju učenika za sudjelovanje na spomenutim događanjima tijekom školske godine 2008./2009.

Danas je točno u podne Grand salon hotela International u Zagrebu bio u potpunosti ispunjen svečarski raspoloženim učenicima i njihovim nastavnicima mentorima, visokim uzvanicima i djelatnicima Agencije za strukovno obrazovanje.

Svečanost je otvorio gosp. Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije. Pozdravivši sve nazočne, a posebice učenike – osvajače nagrada, obratio im se riječima:

„Vi, dragi moji mladi prijatelji i naši dragi gosti i uglednici danas ovdje svjedočite da u hrvatskom društvu ima ljudi koji imaju viziju, koji imaju pozitivne ciljeve, koji teže postignućima, koji rade i ostvaruju dobro, koji njeguju vrijednosti. Time svjedočimo nešto što danas baš i nije uobičajeno. Trebate biti ponosni na ostvarene rezultate, trebate biti ponosni na svoje vizije i ciljeve, trebate biti ponosni na sebe, svoje roditelje i svoje nastavnike.

Danas vas je ovdje 101 državni prvak i 25 nositelja odličja s međunarodnih natjecanja, izložbi ili smotra. To je 126 učenika od 130 000 koliko ih imamo u strukovnim školama. Kakva je to reprezentacija!

Zato i dobivate nagradu koja nosi ime Fausta Vrančića. Jer i on je bio istraživač, izumitelj, težio je za novim i drugačijim, bio je vizionar, promicatelj života. Na tom mu putu nije smetalo njegovo podrijetlo i mjesto rođenja, tada mali Šibenik, mjesto u kršu. Danas bi neki rekli – mjesto bez perspektive. Ali Faust Vrančić nije tako mislio. Zato je u svojih 66 godina života uspio postati i jezikoslovac i pronalazač i diplomat i inženjer i svećenik i biskup. U tako malo vremena i iz tako besperspektivnoga mjesta! Da, moguće je. Dovoljno je htijenje i vizija, dovoljno je imati nemiran stvaralački duh. Zato budite ponosni što ste dobitnici nagrade „Faust Vrančić“.“

Potom se nazočnima obratio gospodin Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, istaknuvši:

„Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za strukovno obrazovanje ustrajno rade na poboljšanju uvjeta u strukovnim školama i ukupnom sustavu strukovnog obrazovanja koji izravno utječu na podizanje razine njegove kvalitete. Od osnutka Agencije do danas izrađen je velik broj novih te osuvremenjen još veći broj postojećih nastavnih planova i programa. Jedan od najznačajnijih poslova bio je prošlogodišnje donošenje Strategije razvoja sustava strukovnog obrazovanja 2008. – 2013. te ove godine u veljači donošenje Zakona o strukovnom obrazovanju. I Strategija i Zakon stavljaju učenika na mjesto najvećih vrijednosti, usmjeravaju daljnju izgradnju sustava strukovnog obrazovanja koji će biti u funkciji osobne izgradnje učenika, njegove lakše horizontalne i vertikalne pokretljivosti unutar obrazovnog sustava te u funkciji razvoja ukupnog hrvatskog društva. Izgradnju sustava temelje na kompetencijama, tj. stjecanju potrebnih znanja, vještina i stajališta kojima se učenik može lako uključiti na tržište rada i daljnje razine obrazovanja. Kompetentan čovjek može zadovoljiti svoje potrebe i potrebe društva.

Vi, poštovani mladi kolege, i u ovim uvjetima potvrđujete svoju kompetentnost, osvajanjem prvog mjesta na državnim ili međunarodnim natjecanjima i smotrama.“

„Još jednom svima upućujem čestitke, s porukom – ne posustajte i nastavite s ovakvim rezultatima, jer je zbilja znanje jedino jamstvo uspjeha!“, zaključio je državni tajnik.

Nagrade, priznanja i zahvalnice učenicima i njihovim mentorima uručili su gosp. Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije; Želimir Janjić, državni tajnik, i Vesna Hrvoj-Šic, ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje i predsjednica Upravnoga vijeća Agencije.

Učenici i učenice su se na državnoj razini natjecali u 75 disciplina, od kojih su se u 56 kategorija natjecali pojedinačno, a 19 ekipno te su sudjelovali na 6 smotri i na njima pokazali svoja znanja, vještine i umijeća, a prvaci nam dolaze iz 65 škola širom Republike Hrvatske – od Korčule do Beloga Manastira .

U programu državnih natjecanja i smotri sudjelovalo je ukupno 1259 učenika i 819 mentora, dok je na međunarodnoj razini 25 učenika osvojilo jedno od prva tri mjesta, a pratilo ih je  18 mentora .

U ime slavljenika na uručenim je nagradama, zahvalnicama i priznanjima zahvalila Antonija Kelečić, učenica 4. razreda (zanimanje agroturistički tehničar) iz Poljoprivredne škole iz Zagreba.

„Nagrada “Faust Vrančić” što ste je na današnjoj svečanosti dodijelili učenicama i učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima iz strukovnih disciplina poticaj je svima nama da promičemo svoju struku i usavršavamo postignuta znanja i vještine – na dobrobit nas samih i našega gospodarstva.

A osvajači međunarodnih priznanja i nagrada poručuju – želja nam je i ubuduće uspješno predstavljati svoju domovinu i braniti hrvatske boje, uz zdušnu suradnji i strukovnih udruga!“

Svečanosti događaja svojim su glazbenim nastupom pridonijeli učenici Glazbenog učilišta „Elly Bašić“, koje je predvodio njihov profesor Homen Rudolf, te učenici iz Poljoprivredne škole, Zagreb (uređenje prostora/cvjetni aranžmani i hostese), Škole za tekstil, kožu i dizajn, Zagreb (hostese) i Graditeljske škole za industriju i obrt, Rijeka (cvjetni buketi, koje je izradila pobjednica na Državnom natjecanju Flora 2009. Matea Puškarić).