Međunarodni izložbeni forum mladih vježbeničkih tvrtki u sklopu Comenius multilateralnog projekta „Budi poduzetan, zdrav i kreativan“

U srijedu 23.listopada 2013. u hotelu Frankopan u Ogulinu održan je Međunarodni izložbeni forum mladih vježbeničkih tvrtki u organizaciji Gimnazije Bernardina Frankopana. Upravo taj međunarodni sajam bio je središnji događaj 3. Comenius susreta škola partnera iz Bugarske, Mađarske, Estonije i ogulinske Gimnazije Bernardina Frankopana. Comenius multilateralni projekt punim nazivom „Budi poduzetan, zdrav i kreativan“ započeo je još u rujnu 2012. godine i trajat će do lipnja 2014. Posebno je namijenjen nastavnicima i učenicima strukovnih škola koje poučavaju gospodarstvo, poduzetništvo, turizam i prehranu. Svaka škola radi na pojedinom proizvodu u sklopu tzv. vježbeničke tvrtke, a za poboljšanje zdrave prehrane među djecom i mladima.
Na izložbenom forumu sudjelovale su sve škole partneri Projekta sa svojim vježbeničkim tvrtkama koje se bave zdravom hranom i zdravim načinom života. Bugarsku strukovnu školu iz grada Vidina predstavljala je vježbenička tvrtka „Milk Energy Ltd.“, a učenici su na sajmu pokazali razne mliječne proizvode. Učenici iz estonske gimnazije iz grada Narva sa svojom tvrtkom „Perfetta&Ultra“ pokazali su različite riblje proizvode (sušenu ribu, kavijar ..). Mađarska škola iz Kisújszállás sa svojom vježbeničkom tvrtkom „Dzseem.hu“ izlagala je razne vrste džemova od voća i povrća, dok je vježbenička tvrtka učenika Gimnazije Bernardina Frankopana „Medicija.d.o.o“ zajedno sa svojom mentoricom, profesoricom Ljiljanom Gračanin predstavila med i pčelinje proizvode. Kako je riječ o zdravoj hrani, sajam nije mogao proći bez još jedne vježbeničke tvrtke ogulinske Gimnazije „Brassica-kupus d.o.o“, a koja se bavi ogulinskim zeljem.
Sajam je bio otvoren za javnost, a sami učenici su u interakciji s ljudima i svim ostalim sudionicima Projekta mogli razmijeniti razna iskustva i razmišljanja, te uvidjeti prednosti suradnje i zajedničkog nastupanja na tržištu.
Kako bi izložba bila što vjerodostojnija stvarnom životu, sve štandove obišla je i ocjenjivačka komisija koja je prema zadanim kategorijama (najbolja brošura, najbolji katalog, najbolji štand, najbolji slogan tvrtke, najbolji poslovni izgled, najbolji poster, najbolje vizitke i najbolja prezentacija) bodovala sve vježbeničke tvrtke. Komisiju su činili: savjetnice pri Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gospođa Elisabetta Fortunato i gospođa Marina Režek Cvetko, zatim dva predstavnika medara iz Ogulina gospodin Simo Vezmar i Ivan Puškarić, te predstavnica hotela Frankopan gospođica Ivana Ninković.
Na kraju sajma podijeljene su nagrade prema već navedenim kategorijama, a svaki sudionik sajma kao i njihovi vrijedni mentori dobili su i certifikate o sudjelovanju.
Profesori Gimnazije Bernardina Frankopana, zajedno sa svojom školskom projektnom koordinatoricom Marijanom Smolčec zaključili su kako je uključivanje u ovaj Comenius projekt pridonijelo velikom razvoju poduzetničkog duha ogulinskih učenika i to upravo kroz suradnju s učenicima iz drugih zemalja.

Hrvatska radio televizija popratila je sajam kratkom reportažom u sklopu emisije Eko-zona koja se može pogledati ovdje: http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=438&cHash=9eeaa39ef5

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: ALBUM
*Financijska potpora dobivena je u sklopu Programa za cjeloživotno učenje preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost autorice, a Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija nisu odgovorne za načine na koje bi se te informacije mogle koristiti.