Program poticanja poduzetništva - "Yes you can – yes you should!"

 4. i 5. ožujka 2013. g. u Splitu, na Ekonomskom fakultetu organiziran je dvodnevni događaj pod nazivom "Program poticanja poduzetništva" – "Yes you can – yes you should!" . Organizator je bio US Alumni Community of Croatia, a partneri Ekonomski fakultet Split, Microsoft, UTT i Američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Program je bio namijenjen studentima i učenicima srednjih škola (3. i 4. razred), koji su od vrsnih predavača mogli čuti o temeljnim segmentima poslovnog svijeta, institucijama potpore u poduzetništvu, poduzetništvu u jedinicama lokalne samouprave te iskustvima američkih udruga bivših studenata.

Srednja škola Vela Luka pozvana je kako bi predstavila program Vježbeničke tvrtke u dijelu programa pod nazivom „Primjeri dobre prakse“.
Maja Tičinović Žuvela, profesorica ekonomske skupine predmeta i voditeljica vježbeničke tvrtke SŠ Vela Luka objasnila je što je vježbenička tvrtka i kako je taj projekt u Veloj Luci započeo, a zatim su učenice predstavile svaka svoju Vježbeničku tvrtku i podijelile svoje iskustvo rada na takav način. Prva od njih bila je Adriana Pecotić, sada studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu, zatim Maja Šeparović Markota, učenica 4. razreda ekonomske škole Vela Luka i Nikolina Šeparović, učenica 3. razreda srednje škole Vela Luka.
One su oduševile publiku kao i poduzetnike koji su prethodni dan izlagali jer su upravo u ovome prepoznali pravi način za poticanje poduzetničkog duha kod mladih, ali je isto tako bilo iznenađujuće lijepo vidjeti da se tako mlade osobe sa takvom sigurnošću obraćaju brojnoj publici.

Učenice su se tom prilikom prisutnima obratile riječima :
Adriana: „Ponosim se što sam mogla biti dio vježbeničke tvrtke i  tek sada sam svjesna da sam stekla znanje koje će mi biti korisno i u daljnjem školovanju i  radu. Sve je izgledalo kao u stvarnom životu, počevši od pisanja životopisa i molbe za posao, odlaska na intervju preko sastavljanja poslovnog i marketniškog plana pa sve do organiziranja sastanaka i prezentacija, obračuna plaća, sastavljanja upita, ponuda  i ostalih stvari koje se rade u jednom maloj tvrtci. Osim korisnog iskustva jako mi je drago što smo kao mala vježbenička tvrtka pomogli u promicanju turizma samog otoka Korčule i što je naš rad potaknuo sljedeće generacije da nastave na usavršavanju proizvoda“.
Maja: „Jako sam ponosna što sudjelujem u programu Vježbenička tvrtka. Kroz nju sam stekla mnoga iskustva, znanja i vjestine. Iako smo se kroz godinu dosta naradili oko našeg vodiča, mogu reći da mi je drago, jer se naš trud isplatio. Uspjeli smo napraviti vodič koji je obiljezio nas i koji je dosao u ruke ljudi ne samo na ovom otoku nego još i dalje. U ovoj godini smo se usmjerili samo na poslovanje s drugim tvrtkama. Počeli smo s izradom web stranice koja se mnogima svidjela, onda smo prešli na izradu letaka, brošura, jumbo plakata i svega  vezanog za oglašavanje. Nadam se da će nam i ova godina biti uspješna“.
Nikolina: “Naša vježbenička tvrtka ove godine usavršava vodič na način da skraćuje tekstove i prevodi ih na njemački jezik te ostvaruje odličnu suradnju sa svim turističkim zajednicama na otoku Korčuli“.
Poduzetnici su nakon njihovog izlaganja naglasili da kod pregledavanja životopisa najviše važnosti pridaju upravo takvim aktivnostima po kojima se vidi da se osoba ne zadovoljava samo onim što joj je zadano da nauči, nego da sama istražuje, radi i usavršava se.
Profesorica Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i nekoliko studenata fakulteta izrazili su želju da nešto slične osmisle i oni kako bi i studenti na taj način stjecali dragocjeno praktično iskustvo.
Nakon svih izlaganja studenti su dobili certifikate o sudjelovanju na ovom događanju a učenici su otišli s novim, vrijednim spoznajama i znanjem da se mnoga vrata mogu lako otvoriti, ali nijedna se neće otvoriti ako se oni sami ne usude najprije pokucati.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • DOBAR PRIMJER IZ PRAKSE - SMOTRA VJEŽBENIČKIH TVRTKI U PJEŠAČKOJ ZONI GRADA VINKOVACA više
  • Vježbeničke tvrtke Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar uključene u projekt E-medica više
  • OBILJEŽAVANJE GLOBALNOG TJEDNA PODUZETNIŠTVA U EKONOMSKOJ I TRGOVAČKOJ ŠKOLI IVANA DOMCA VINKOVCI više
  • Međunarodni izložbeni forum mladih vježbeničkih tvrtki u sklopu Comenius multilateralnog projekta „Budi poduzetan, zdrav i kreativan“ više
  • Materijali za stručni skup pod rednim br. 23089. – program Vježbenička tvrtka više