U Pragu održana konferencija o partnerstvu obrazovnih ustanova i poslodavaca

Republika Češka, trenutačni predsjedatelj Europske unije, organizirala je konferenciju „Partnerstvo obrazovnih ustanova i poslodavaca u svrhu cjeloživotnog učenja“ od 6. do 7. travnja 2009. godine u Pragu. Na konferenciji su osim predstavnika obrazovnih institucija, poduzeća, organizacija socijalnih partnera i tijela EU-a, sudjelovale i predstavnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za obrazovanje odraslih.

Cilj konferencije bio je raspraviti o najučinkovitijim oblicima partnerstva obrazovnih ustanova i poslodavaca, o tome kako motivirati oba partnera na suradnju, kako uključiti poslodavce u obrazovanje i izobrazbu te povezati obrazovanje, istraživanje i inovacije s poduzećima.

Konferenciju je otvorio češki ministar obrazovanja Ondrej Liška, koji je u svom uvodnom govoru napomenuo da je ova konferencija velik doprinos razumijevanju važnosti suradnje obrazovnih ustanova i poslodavaca koja nam može pomoći u svladavanju trenutačne globalne i ekonomske krize. U nastavku konferencije održane su tri radionice istodobno o priznavanju rezultata učenja sa stajališta poslodavaca te razvoju kvalifikacijskog okvira, zatim o motivaciji i zaprekama partnerstva obrazovnih institucija i poslodavaca te o predviđanju potrebnih vještina za unapređenje zapošljivosti. Radni dan završio je kulturnim programom u kojem je učenički zbor praške Gimnazije Jaroslav Heyrovský pod dirigentskom palicom svoga učitelja, proglašenog najpopularnijim učiteljem u 2000. godini, otpjevao brojne slavne hitove. Drugi dan konferencije predstavljeni su zaključci s radionica te je uslijedila panel-rasprava, a nakon toga četiri mlade poduzetnice iz Švedske, Norveške, Slovačke i Estonije predstavile su svoje poslovne projekte.

Kako bi se ostalo u svjetskoj konkurenciji, potrebno je poduprijeti ulaganje u ljudske resurse, a to ovisi o kvaliteti obrazovnih institucija i njihovoj otvorenosti. Ta otvorenost ponajprije podrazumijeva partnerstvo i suradnju između njih i poslodavaca, koje će poticati poduzetničko razmišljanje i inicijativu te razvoj inovacija i prenošenje u praksu.

Poslodavci imaju sve važniju ulogu u identificiranju znanja, vještina i kompetencija potrebnih u njihovu području poslovanja te se njihovo znanje i iskustvo može iskoristiti u ažuriranju vještina.
Područja suradnje obrazovnih ustanova i poslodavaca su brojna, a odnose se na pružanje obrazovanja i izobrazbe, razvoj kurikuluma, cjeloživotno usmjeravanje, praksu učenika i nastavnika, sudjelovanje poslodavaca i stručnjaka u nastavnom procesu, predviđanje potreba tržišta rada, priznavanje rezultata učenja i drugo.

Zaključeno je da je dijalog između obrazovnih institucija i poslodavaca nužan kako bi se prevladalo međusobno nepovjerenje te kako bi se ostvario veći stupanj svijesti i suradnje. Na kraju, takva partnerstva trebala bi se odraziti na učeničke rezultate, i to u znanju i vještinama koje će razviti te u stavovima i vrijednostima za buduće djelovanje.