Sastanak u Bruxellesu o temi programa cjeloživotnog učenja (LLP) i Mladi na djelu (Youth in Action)

U Bruxellesu je 27. travnja održan sastanak predstavnika Republike Hrvatske i Europske komisije vezan uz reguliranje provedbe programa cjeloživotnog učenja (LLP) i Mladih na djelu (YinA). Na sastanku su bili i predstavnici Centra za mobilnost i EU programe.

Na sastanku je istaknuta uloga nacionalne agencije kao „financijskog posrednika" koji upravlja EU fondovima. S obzirom na to da su fondovi vlasništvo Europske unije, zahtjeva se strogo pridržavanje pravila Europske unije. Ugovor između Europske komisije i nacionalne agencije sadržavati će procedure koje se koriste u upravljanju projektnim ciklusom.

Od predstavnika Hrvatske zatražila se izrada hodograma - prikaz poduzetih mjera, planirane mjere, rokovi te prijedlog financiranja mjera preko pretpristupnih fondova. S obzirom na to da će hrvatska nacionalna agencija provoditi programe LLP (u mjerodavnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa) i Youth in Action (u mjerodavnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti), na sastanku je predloženo sastavljanje radne skupine te održavanje redovitih sastanaka predstavnika dvaju ministarstava.