Otvoren 10., jubilarni, Tjedan cjeloživotnog učenja

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je 26. rujna 2016. godine svečano otvoren jubilarni, 10. Tjedan cjeloživotnog učenja. Moto ovogodišnjega Tjedna je 'Provježbaj mozak!'

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.
Ova nacionalna kampanja, koja će trajati do 2. listopada, održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Nakon obraćanja regionalnih koordinatora videoporukama te uvodnih riječi ravnatelja Agencije, Mile Živčića, kojima se osvrnuo na učenje tijekom cijeloga života kao na nužan preduvjet za funkcioniranje u suvremenome svijetu, skupu se obratio i dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, istaknuvši, uz ostalo, i činjenicu od posebne važnosti - da se najveći dio aktivnosti financira iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta 'Promocija cjeloživotnog učenja', ukupne vrijednosti od 11 i pol milijuna kuna.

Pomoćnik ravnatelja za razvoj obrazovanja odraslih, Mario Vučić, ukratko je prikazao razvoj nacionalne kampanje tijekom proteklih 10 godina u kojima se uključivanje regionalnih partnera u organizaciju  Tjedna i povezivanje s brojnim lokalnim institucijama i ustanovama, poput područnih  ureda  Hrvatskoga  zavoda  za  zapošljavanje te lokalnih Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri, osnovnih  i  srednjih  škola,  vrtića,  fakulteta,  nevladinih  udruga, muzeja i knjižnica, umnogome odrazilo na obogaćivanje programa te uključivanje širega građanstva u svijet cjeloživotnog učenja.

U sklopu svečanog otvorenja prikazan je kraća verzija filma „Kreni, nauči, poleti!“ koji je također izrađen u sklopu projekta „Promocija cjeloživotnog učenja“.

Laureati nagrade 'Maslačak znanja', dodijeljene već šesti put zaredom, za postignuća u učenju odraslih osoba su Marjeta Trkman Kravar, Neven Oršuš i Mirjana Reštigorac.
Glazbeni dio svečanoga otvorenja upotpunio je zbor učenika Glazbene škole Pavla Markovca.
Nakon otvorenja, uslijedila je i međunarodna stručno-znanstvena konferencija u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Hrvatskog andragoškog društva.

Fotografije sa svečanog otvorenja možete pregledati ovdje.
Film „Kreni, nauči, poleti!“ možete pregledati ovdje.