Agencija obilježila UN-ov Svjetski dan vještina mladih

Kako bi se podigla svijest o važnosti razvijanja vještina mladih Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pridružila se obilježavanju Svjetskog dana vještina mladih ili World Youth Skills Day. Ideja o obilježavanju ovog dana nastala je inicijativom Šri Lanke, koja je uz pomoć ostalih zemalja htjela podići svijest o važnosti razvoja vještina mladih. U prosincu 2014. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je prijedlog Šri Lanke te rezolucijom proglasila 15. srpnja Svjetskim danom vještina mladih. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o važnosti tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te razvoja vještina mladih, postizanje boljih socioekonomskih uvjeta te rješavanje izazova nezaposlenosti mladih osoba. 

Upravo zbog toga, Agencija je vidjela priliku da se ovaj dan obilježi u sklopu svečane dodjele nagrada „Faust Vrančić“, koja se već tradicionalno dodjeljuje najboljim učenicima na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama. Svečanost se održala 17. lipnja 2016. godine u Zagrebu, a osim nagrada učenicima dodjeljivala su se i Rješenja o napredovanju ili ponovnom izboru u zvanje mentora ili savjetnika nastavnicima strukovnih predmeta. Obilježavanje ovog dana na svečanoj dodjeli bila je kruna svih aktivnosti kojom se prenijela snažna poruka da se znanje, izvrsnost i zalaganje prepoznaju i cijene te da su mladi i njihove vještine ključ u postizanju boljeg društva i gospodarskog rasta.

Agencija je obilježila ovaj dan kao članica UNESCO-UNEVOC mreže koja služi kao platforma za razmjenu znanja te jačanje suradnje i partnerstva na regionalnoj i međunarodnoj razini.